2024. május 5. - Györgyi

Szerencs lemond a támogatásról

Lemond a városközpont rehabilitációra elnyert pályázati támogatásról a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs önkormányzata, mert a településnek nincs meg a beruházáshoz szükséges saját forrása.
2010. december 1. szerda 22:53 - HírExtra
Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) az MTI-nek szerdán azt mondta: a csaknem egymilliárd forint értékű beruházáshoz 213 millió forint önrészre lenne szükséges forrásként, és ez a saját erő nem áll a város rendelkezésére, tehát kölcsönt kellene felvennie a jelenleg is 2,8 milliárd forintos hitelállománnyal küzdő önkormányzatnak.

A helyi képviselő-testület úgy döntött, nem vállalja az újabb hitelfelvételt. Hozzátette: a 2,8 milliárd forintos hitelállomány részét képezik a folyó pályázatok előfinanszírozására felvett hitelek, amelyeket a programok lezárultával - amikor a támogatásokat megkapják -, vélhetően egy összegben törleszteni tudnak majd, de az említett összeg nem tartalmazza a kamatot.

A városközpont rehabilitációjára még az előző képviselő-testület nyerte az európai uniós támogatást, amely csaknem 800 millió forint, ehhez kellene a város önkormányzatának hozzájárulnia a 213 millióval.

A program a piac rekonstrukcióját, két ingatlan megvásárlását, ezeken belül kistérségi szolgáltató központ kialakítását, a tűzoltóság épületének külső rekonstrukcióját, valamint három utca teljes felújítását tartalmazta. A tervek elkészítésére eddig 31 millió forintot költött az önkormányzat.

"Ahhoz, hogy ezt a most előálló nehéz gazdasági helyzetet átvészeljük, másrészt az önkormányzatot is talpra állítsuk" egyelőre nem lehetett "bevállalni" az újabb hitelt - fejtette ki álláspontját a polgármester, hozzátéve, hogy minden hónapban nehézséget jelent az önkormányzati dolgozók bérének előteremtése is.

Emellett kitért arra: a választóktól október 3-án arra kapott felhatalmazást, hogy a munkahelyteremtő beruházásokat helyezze előtérbe a látvány- és szépészeti beruházások előtt.
Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy lemondanak a beruházásról, hiszen a tervek rendelkezésre állnak, azonban az önkormányzat mozgásterét jelenleg rendkívül beszűkítenék egy ilyen hitellel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását