2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Több mint százezer aláírást gyűjtöttek a civilek

Több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze különböző civil szervezetek ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni az üzleti biztosítók részvételéről az egészségbiztosítási rendszerben.
2008. február 8. péntek 18:05 - Hírextra

Az akció jelenlegi állásáról és a további lépésekről Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal elnevezésű szervezet vezetője számolt be pénteken Budapesten. Az aláírási kezdeményezéshez több mint 30 civil szervezet csatlakozott, több szervezet képviselője a sajtótájékoztatóra el is hozta a nemzetiszínű szalaggal átkötött íveket.

Simó Endre úgy fogalmazott: "a civil összefogás nagyszerű eredményeként néhány napon, néhány órán belül" összegyűlik a 200 ezer aláírás ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése ellen. Ez a siker arra figyelmezteti a kormányt - tette hozzá -, hogy a törvény akkor sem lesz hosszú életű, ha a Parlamentben a képviselők február 11-én újra megszavazzák azt.
Ha a Parlament újra megszavazza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, felkérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy maradjon következetes álláspontjához, és most se írja alá a törvényt - mondta Simó Endre.

"Normakontroll is szóba jöhet" - folytatta -, hiszen a törvény alkotmányjogilag is kifogásolható. Ha azonban a köztársasági elnök aláírja a törvényt, akkor az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Országos Választási Bizottságnak érvényesítésre - szögezte le. (Az Országgyűlés a törvényt február 11-én tárgyalja újra, és elfogadásáról ismét határoz. Az Országgyűlés elnöke által ezt követően megküldött törvényt a köztársasági elnök köteles aláírni, és öt napon belül kihirdetni.)

"Az emberek rádöbbentek arra, hogy milyen merényletet készülnek elkövetni egészségük és fizikai integritásuk ellen, és ki is álltak jogaik védelmében" - jelentette ki Simó Endre.

A népszavazáson felteendő kérdés - amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott - Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".
A népszavazási kezdeményezéséhez csatlakozott többek között a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke egy hete jelentette be, hogy a Liga 160 ezer aláírást gyűjtött össze.

A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal kezdeményezésére január 5-én létrejött Társadalmi Koordinációs Bizottság - amelyhez csatlakoztak a fenti szervezetek is - döntött úgy alakuló ülésén, hogy részt vesz az aláírásgyűjtési akcióban.

A Magyar Szociális Fórum megalakítását 2002 október végén kezdeményezték civil szervezetek az Európai Szociális Fórum, valamint a Szociális Világfórum mintájára. A Szociális Kerekasztal létrehozását pedig 2006 novemberében kezdeményezte a Magyar Szociális Fórum, a kerekasztal még abban az évben megalakult, társadalmi szervezetek, pártok és szakszervezetek képviselőiből, továbbá szakemberekből, köztük orvosokból, közgazdászokból, jogászokból és pedagógusokból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását