2024. június 2. - Kármen, Anita

A Hamász fejet fog hajtani a népszavazás eredménye előtt

A Hamász radikális palesztin szervezet el fogja fogadni az eredményt, ha népszavazást tartanak a leendő palesztin-izraeli békemegállapodásról - jelentette ki szerdán a szervezet egyik vezetője.
2010. december 1. szerda 19:28 - HírExtra
A Hamász tiszteletben fogja tartani az eredményt még akkor is, ha eltér az ideológiájától és elveitől - mondta egy sajtótájékoztatón Iszmáil Hanije, aki csak azt a feltételt támasztotta, hogy a népszavazáson vegyen részt az összes palesztin, vagyis nem csak a ciszjordániaiak, hanem a Gázában és a száműzetésben élők is. A Hamász az alapszabálya szerint nem békekötésre, hanem Izrael felszámolására törekszik, vagyis a népszavazásról kialakított mostani álláspontja ennél kevésbé radikális.

A szervezet egyes vezetői pár hónapja még elutasították a népszavazást, de azóta megfeneklettek a közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások, amelynek eredményességében a Hamász amúgy sem hisz. Hanije szerint Izrael nem akarja megengedni, hogy egy igazán szuverén palesztin állam jöjjön létre, s éppen ezért nem lesz sikere az amerikaiak erőltette kísérletnek.

Kijelentette, hogy mozgalma együttműködést szeretne azokkal a nyugati államokkal, "amelyek azt akarják, hogy a palesztin nép visszanyerje jogait", és felszólította az európai külügyminisztereket, hogy "vizsgálják felül (elutasító) álláspontjukat a találkozásról Gáza megválasztott kormányával".

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tartja a Hamászt, és nem ismeri el gázai fennhatóságának jogosságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását