2024. május 16. - Mózes, Botond

Szlovákia: összevonják a közszolgálati tv-t és rádiót

Jóváhagyta a közszolgálati szlovák televízió (STV) és a rádió (SRo) összevonását kedden a szlovák parlament. A Szlovákia Rádiója és Televíziója (RTS) nevű új intézmény január elsején kezdi meg működését.
2010. november 30. kedd 19:42 - HírExtra
A 150 tagú törvényhozásban a javaslatot 77 képviselő támogatta. Daniel Krajcer kulturális miniszter a két közszolgálati média összevonását a televízió katasztrofális anyagi helyzetével, illetve a helyzet megoldásának szükségességével indokolta. Azt állította, hogy a lépés hozzájárul a műsorok színvonalának emeléséhez. Az ellenzék élesen bírálta a törvénytervezetet. A koalíció sem volt egységes, néhány koalíciós képviselő nem volt hajlandó támogatni az elképzelést. A javaslatot végül is az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) néhány képviselőjének szavazatával fogadták el.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a két közszolgálati média összevonását a televízió katasztrofális anyagi helyzetével, illetve a helyzet megoldásának szükségességével indokolta. Azt állította, hogy a lépés hozzájárul a műsorok színvonalának emeléséhez. Krajcer elismerte: gyors és radikális lépés volt ez, de szerinte jó és szükséges. A közszolgálati TASR hírügynökség helyzetét a kiszivárogtatott információk szerint a jövő évben külön kívánja rendezni a szlovák kormány.

Az RTS élén vezérigazgató fog állni, akit a parlament választ meg. Legfőbb feladata a televízió műsorának és anyagi helyzetének a konszolidálása lesz, hogy 2012-től a média már az új szabályok alapján és új körülmények között működhessen. 2012-től ugyanis megváltozik a közmédia finanszírozása Szlovákiában. Megszüntetik a televízió és a rádió üzemben tartási díjait, és a közmédiát az államkasszából fogják eltartani.

A televízió vezérigazgatójának havi fizetése a mindenkori átlagfizetés kilencszerese lesz. Ez ma 6700 euró lenne.

Az RTS tanácsa kilenctagú lesz, akiket szintén a parlament választ meg, illetve hívhat vissza. A mandátum hat évre szól, s csak egyszer újítható meg. Míg az STV gazdálkodása a jövő évben 37 millió eurós hiánnyal járna, az új RTS a tervek szerint minimum 1,65 millió eurót megtakarít az államkasszának.

Az RTS nemzeti, független, kulturális, információs és művelődési intézmény lesz, vagyonát az eddigi közszolgálati televízió és rádió vagyona fogja alkotni. A Szlovákia Rádiója és Televíziója fő céljai ugyanazok lesznek, mint a jelenleg még külön-külön működő televízióé és rádióé.

A korábban közölt információk szerint a szlovák televízió eddigi három csatornája kettőre, míg a rádió hat állomása négyre csökken.

A kulturális miniszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a Szlovákiában bevezetendő modell 43 olyan országban működik, amelyek közszolgálati médiája az EBU-ban (European Broadcasting Union) tömörül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását