2024. március 29. - Auguszta

Chávez szerint Clinton bolond

Hugo Chávez venezuelai elnök lemondásra szólította fel hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál bizalmas amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra.
2010. november 30. kedd 08:52 - HírExtra
"Az (amerikai) birodalmat lemeztelenítették (...) Valakinek le kell mondania. Nem azt mondom, hogy Obama elnöknek, hanem Clinton asszonynak - jelentette ki Chávez egy televíziós beszédében. - A legkevesebb, amit ön - és a külügyminisztériumban dolgozó többi bűnöző - tehet: lemondani." "Valakinek meg kellene vizsgálnia Clinton asszony elmeállapotát is" - tette hozzá, utalva arra a dokumentumra, amelyben az amerikai külügyminiszter Cristina Kirchner argentin elnök elmeállapotát firtatja.

A Guardian brit lap által közzétett kiszivárgott táviratok szerint Clinton azzal bízott meg diplomatákat, hogy derítsék ki, hogyan kezeli Kirchner az "idegességét és nyugtalanságát", továbbá az elnök és volt férje, Nestor Kirchner közti "interperszonális dinamika" feltérképezésére is utasítást adott.

"Hogyan befolyásolják Kirchnert érzelmei a döntéshozatalban, és hogyan nyugszik le, ha kiborul? Milyen lépéseket tesz ő vagy tanácsadói, hogy segítsenek kezelni a stresszt? Szed valamilyen gyógyszert?" - ilyen és hasonló kérdésekre kellett válaszolniuk a Clinton által megbízott diplomatáknak.

A kiszivárgott dokumentumokban olvasható más kényes kijelentéseket így foglalta össze Chávez: "Az Egyesült Államok támadja a kormányokat, szövetségeseiét is, nem tiszteli őket." A venezuelai elnök ugyanakkor dicsérte a WikiLeaks "bátorságát". Clinton hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok mélységesen sajnálja a bizalmas információk nyilvánosságra kerülését, és erősíteni fogja biztonsági rendszerét, hogy megakadályozza a hasonló kiszivárogtatásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását