2024. június 2. - Kármen, Anita

30 évet kaptak a háborús bűnösök

A délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy boszniai szerb férfit, míg társára 30 éves börtönbüntetést szabott ki.
2009. július 20. hétfő 19:16 - HírExtra
A 41 éves Milan Lukic és 48 esztendős unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül gyilkolt le boszniai muzulmánokat a kilencvenes évek első felében. Mindketten ártatlannak vallották magukat, az ügyvédek pedig védenceik felmentését kérték. Milan Lukic, a Bosszúállók nevű halálosztag parancsnoka, Srednoje Lukic pedig a Fehér Sasok félkatonai szervezet alapítója volt.

Az elítéltek egyebek között 1992. június 14-én, a délkelet-boszniai Visegrad városában mintegy 70 boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert gyilkoltak meg úgy, hogy egy házba zárták áldozataikat, majd felgyújtották az épületet, és aki a tűzből menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtték. Sokan elevenen égtek meg.

Milan Lukic 1992. június 27-én a Visegrad melletti Bikavacon a két héttel korábban elkövetett embertelen gyilkossághoz hasonlóan végzett ugyancsak mintegy 70 ártatlan muzulmánnal. A bíróság ebben az ügyben - bizonyítékok hiányában - felmentette a vádak alól Sredoje Lukicot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását