2024. április 26. - Ervin

Jogosan rágott be az USA Izraelre?

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban jogosnak nevezte, hogy az Obama-kormány élesen bírálta Izraelt, amiért az a közel-keleti békefolyamatot veszélyeztetve a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatását tervezi.
2010. március 22. hétfő 21:50 - HírExtra
Az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen fenyegeti a béke elérését célzó erőfeszítéseket és aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében - jelentette ki Hillary Clinton a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC tanácskozásán. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatása "szilárd, megingathatatlan, tartós és örök".

Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben jelentette be az izraeli kormány 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Clinton szerint a bejelentés kárt okozott a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások indítását célzó amerikai erőfeszítésnek. Hozzátette, az ügy olyan amerikai-izraeli nézeteltérést tárt fel, amelyeket mások kihasználhatnak. Azt mondta, az új építkezés - történjék akár Kelet-Jeruzsálemben, akár Ciszjordániában - gyengíti a kölcsönös bizalmat.

Clinton Izraelt bíráló szavait mély csend fogadta a konferencián. Megtapsolták viszont, amikor arról beszélt: az Obama-kormány nem fogadja el, hogy Irán atomfegyverhez jusson, kemény szankciókkal fog nyomást gyakorolni Teheránra. A külügyminiszter azt mondta: egyeztetések folynak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel arról, hogy milyen lépéseket tehet Izrael a bizalom helyreállítására.

Clinton üdvözölte, hogy Netanjahu támogatja az úgynevezett kétállami megoldást, egyben közölte: az Egyesült Államok nem akarja a saját elképzelését a felekre kényszeríteni. Azt mondta, Jeruzsálem státusa érzékeny kérdés, amelyről Izraelnek és a palesztinoknak a tárgyalóasztalnál kell megegyezniük. Clinton elítélte azokat, akik gyűlöletet szítanak Izraellel szemben, legyen szó egy Hamász ellenőrzés alatt álló városról, ahol egy izraelieket gyilkoló terroristáról neveznek el egy teret, vagy palesztinok egy csoportjáról, amely indulatokat gerjeszt, miután Izrael újra felszentelt egy zsinagógát Jeruzsálem óvárosának zsidó negyedében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását