2024. március 29. - Auguszta

Erdélyi művészek a Vármegye Galériában

Vissza a gyökerekhez, a fafaragástól a fametszésig címmel 28 erdélyi magyar művész munkáiból nyílik kiállítás szerdán a fővárosi Vármegye Galériában.
2010. november 29. hétfő 19:11 - HírExtra
A honlapunkon kértük fel a fafaragással, faszobrászattal foglalkozó, fametszeteket készítő erdélyi művészeket, küldjenek műveket a kiállításra - idézte fel Kulcsár Edit, a galéria vezetője hétfőn az MTI-nek.

Huszonnyolc alkotótól végül több mint száz munka gyűlt össze. Küldött anyagot például Csomortáni Gál László Csíkszeredából, Domján Sándor Nagyszalontáról, Kudor István Bánfihunyadról. Sütő Levente Vargyasról gyönyörű festett bútorokat, szekrényt, bölcsőt, padot mutat be a tárlaton.

Vannak a kiállító művészek között olyanok is, aki már elhunytak, de műveik érdemesek a megismertetésre. Köztük van Molnár Dénes Vadasdról, aki fametszés sorozatokat készített erdélyi templomokról, várakról, falusi utcákról, havasi tájakról.

A kiállítás falain életképek is sorakoznak és karakteres ex librisek, könyvjegyek, amelyek a könyv tulajdonosát jelölik a példányba ragasztott, sokszorosítással készült cédulával. A XVI. században készültek az első példányok, Albrecht Dürer német festő, grafikus (1471-1528) volt az első neves művelője. Az ex libris készítés kihalófélben levő művészet Erdélyben, de reményt keltő, hogy már van egy-két fiatal grafikus, aki talán feltámasztja a műfajt - mondta Kulcsár Edit.

A szerdai kiállítást, amelyet Cserniczky Mária művészettörténész válogatott és rendezett, Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg a Vármegye Galériában, énekelni fog Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész. A tárlat december 23-ig lesz nyitva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását