2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Észak-Afrika és a Közel-Kelet zenei világa a múzeumban

A Néprajzi Múzeum látogatói szombaton Észak-Afrika és a Közel-Kelet hangszereivel, zenei világával, vasárnap pedig a halászat és a vadászat magyar népi eszközeivel ismerkedhetnek meg.
2008. április 25. péntek 08:41 - Hírextra
A múzeum tájékoztatása szerint szombaton folytatódik az Ethnosound címmel indított sorozat, amelynek keretében különböző népek zenéit és hangszereit ismerhetik meg az érdeklődők. Ezen a hétvégén a Néprajzi Múzeumba ellátogatók Észak-Afrika és a Közel-Kelet zenei világába nyerhetnek bepillantást magyar és külföldi zenészek segítségével.

A marokkói Chalaban együttes az észak-afrikai Magreb régió zenéjét és hangszereit hozza el a Néprajzi Múzeumba. Észak-Afrika ritmusvilágából pedig Keönch László Farkas, a Makám ütőhangszerese ad ízelítőt. Előadásában olyan különleges dobok szólalnak meg, mint a derbuka, vagy a riq.

Matykó Károly újságíró, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének munkatársa zenés előadást tart a XIX-XX. századi egyiptomi zenéről. Gerzson János zenész pedig a perzsa, az arab és a török zene világába vezeti be a résztvevőket a Közel-Kelet dallamhangszereinek segítségével: előadásán felcsendül az oud, a setar, és a nay is. A közel-keleti ütőhangszeres zenét az Al Tabla Percussion Group ismerteti meg a közönséggel.

A Jeles vasárnapok sorozat keretében vasárnap néprajzi matinéval várja a múzeum a családokat. A látogatók ezen a napon szemügyre vehetik a népművészeti és kulturális szempontból értékes és érdekes halászati-vadászati eszközöket, tárgyakat. Előadást hallhatnak a lőportartóról, a vadászati kellékekről, a díszes lőfegyverekről, továbbá olyan letűnt életformákról, mint a pákászok, csikászok élete. Mufics István restaurátor segítségével pedig megtudhatják, hogy lehet a fémből készült eszközöket, fegyvereket, kardokat, tőröket javítani, forrasztani, tisztítani, konzerválni és tárolni.
A kisebbeket kézműves foglalkozások és népi játékok várják, de lesz zenés, mesés tárlatvezetés is a Görömbő Kompánia közreműködésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását