2024. április 24. - György

BKV: félrevezető a BKV Fürst állítása

A legalacsonyabb üzemeltetési költséget ajánló szolgáltatót választotta a BKV Zrt. a midibusztender közbeszerzési eljárásán - közölte a közlekedési vállalat hétfőn az MTI-vel.
2010. november 29. hétfő 20:40 - HírExtra
Mint írták, "félrevezető a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet (...) állítása, miszerint a BKV Zrt. 50 millió forinttal drágább megoldást választott". A közbeszerzési eljáráson hozott szigorúan szakmai döntés akár több százmillió forintos megtakarítást hozhat a BKV-nak - hangsúlyozták.
A BKV közleményében rámutatott: "valójában a szakszervezet próbálja félrevezetni a médiát, és a sajtón keresztül a fővárosi lakosságot".

Szerintük a szakszervezeti vezetők korábbi számításai helytelenek voltak, hiszen azok csak a lízingdíjat és a járművezetők személyi jellegű ráfordításait tartalmazták, de kifelejtették az üzemanyagköltségeket és a karbantartás költségeit. Ezek figyelembe vétele nélkül a számítás azonban "torz eredményt ad". Megjegyezték azt is: "ellentmondásosnak tűnik, hogy míg korábban a szakszervezetek a nyertes Orangewayst ki akarták záratni az eljárásból, mert irreálisan alacsonynak találták az árat, most pont ezt az árat sokallják".

A midibuszos bírálóbizottság két tagjának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a BKV-nak 50 millió forinttal többe kerül a midibuszok üzemeltetésének kiszervezése, mintha lízing konstrukcióban új buszokat vett volna, és saját maga üzemeltetné.

Földényi György és Gólián Zsolt azt írta: a BKV csak azt vizsgálta, hogy a régi, 405-ös Ikarusokat mekkora költséggel tudnák tovább üzemeltetni, és ehhez képest mennyi a nyertes ajánlata. A BKV-Fürst Közlekedési Szakszervezet közleménye szerint (amelynek elnöke Gólián Zsolt) emiatt a két tag nem ért egyet a döntéssel.

A BKV november 19-én jelentette be, hogy az Orangeways nyerte a 40 midibusz üzemeltetésére kiírt és többször visszavont közbeszerzést. A társaság Webasto S91 típusú, Euro 5-ös, alacsonypadlós, légkondicionált buszokat biztosít, amelyek 2011 végéig fokozatosan állnak forgalomba, felváltva a jelenleg közlekedő 16 éves Ikarus 405 típusú midibuszokat. Az ajánlat szerint a buszok üzemeltetési költsége 379 forint kilométerenként, míg az Ikarusokat 541 forintból tartják fenn kilométerenként.

Három szakszervezeti szövetség, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége a döntés után azt közölte az MTI-vel, hogy az eredmény visszavonását kérik, és tiltakoznak a döntés ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását