2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Üzenet a sorokon túl

Gyémánt László Prima Primissima-díjas festőművész alkotásaiból látható retrospektív tárlat péntektől az Újpesti Galériában; a IV. kerület díszpolgári címével is kitüntetett alkotó az elmúlt ötven év terméséből mutat be válogatást, mintegy 80-90 festményt.
2010. november 19. péntek 09:52 - HírExtra
Minden korszakomból szerettem volna bemutatni egy-egy jellegzetes munkát. Nem volt könnyű választani, hiszen mintegy kétezer képet készítettem, heterogén az életmű, a stílus, a témák - mondta Gyémánt László az MTI-nek.

A tárlaton látható lesz többek között az alkotónak egy másodéves képzőművészeti főiskolás korából származó akt tanulmánya, valamint a harmadévesként festett Építkezés című képe, id. Pieter Bruegel Bábel tornya című festményének parafrázisa is, amely a szocialista építésről szól: a festményen állványozott épület látszik, amelynek belsejében semmi nincs.

Gyémánt László 1963-ban készült diplomamunkája, az Életben maradottak karneválja miatt annak idején botrány tört ki a főiskolán, mert sokan a festő "sorok közötti" üzenetére, az 1956-os forradalom utáni megtorlásokra asszociáltak.

Egész falat betölt majd a galériában a Kft. (korlátolt felelősségű társaság) című képe, amelyen a II. világháborút lezáró jaltai konferencia három vezérének, Rooseveltnek, Churchillnek és Sztálinnak a portréja látható.

Gyémánt László elmondta, hogy vannak protest-képei is a tárlaton, mert - mint fogalmazott - mindig megvolt benne a szunnyadó lázongás; tizenkét éven át nem is állíthatott ki, ezért kívánkozott külföldre. 1970-ben végül kiengedték Kölnbe, ahonnan nem jött haza, később Hollandia, London, majd Bécs voltak kinti állomásai.

A kiállításon látható Amerigo Tot magyar születésű olasz szobrász, Faludy György költő, valamint a festőművész legjobb barátja, Darvas Iván színművész képmása is. Az MTI-nek elmondta, hogy mivel egész életét átszövi a dzsesszmuzsika, sok képet festett kiváló magyar és külföldi muzsikusokról, és ezekből szintén megtekinthető néhány.

A december 5-ig nyitva tartó tárlat megnyitóján a kiváló dzsesszzongorista, Vukán György játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását