2024. április 24. - György

Kiállítás az NKA által támogatott iparművészeti alkotásokból

Megvalósult művek 2008 címmel látható kiállítás péntektől a budapesti Iparművészeti Múzeumban; a három hétig látogatható tárlaton 26 iparművész mutatja be olyan alkotásait, amelyek a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával készültek.
2008. október 16. csütörtök 16:39 - Hírextra
A többek között ruhákat, ékszereket, kerámiákat, szőnyegeket és illusztrációkat bemutató, sokszínű tárlat anyaga amellett, hogy magas művészi színvonalat képvisel, a kortárs iparművészetet is leképezi - mondta a megnyitót megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.
Renner Zsuzsanna hozzátette: a múzeumban harmadik alkalommal megrendezett, 40 művet bemutató tárlat a jelen értékeinek bemutatását hangsúlyozza, miközben a szakma és a közönség számára egyaránt fontos referenciaanyagként szolgál.

A kiállított iparművészeti alkotások egy olyan pályázat eredményeképpen születtek, amely közvetlenül a művek létrehozását támogatja - mutatott rá Tildi Béla, az NKA Iparművészeti Szakmai Kollégiumának vezetője a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek. A fejenként elnyerhető 4-500.000 forintos anyagi támogatás megszabadítja a művészeket a piaci kényszertől, akiknek így újszerű, kísérletező művek létrehozására van lehetőségük - tette hozzá.

A támogatásra, amellyel kiállított műveikkel számolnak el az alkotók, művészi programmal lehet pályázni, a túljelentkezés nagyjából háromszoros - mondta Tildi Béla, utalva arra, hogy bár egy-egy művész akár minden évben is jelentkezhet, általában 2-3 évente nyerhet támogatást.

Az Iparművészeti Szakmai Kollégium által meghirdetett támogatási témák a szakma egészét lefedik - emelte ki a testület vezetője. Támogatják a kortárs művek létrehozását, bemutatását, elméleti kutatását, az értékek megőrzését és terjesztését egyaránt, valamint céljaik között szerepel a szakterület társadalmi ismertségének és elismertségének növelése is.

A kortárs műveket bemutató tárlat november 9-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását