2024. május 3. - Tímea, Irma

Recseg-ropog az eurozóna

A görögök után az írekre irányul a világ aggódó tekintete: bezzegországból viszonylag rövid idő alatt elrettentő példa lett.
2010. november 18. csütörtök 16:49 - Tóbiás Gábor
Nemzetközi Valutaalap
Több tízmilliárd eurós hitelcsomag felajánlását várja az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtöktől folyó dublini tárgyalásainak eredményeként az ír jegybank kormányzója, aki szerint a felajánlást az ír kormánynak el kell fogadnia. Londoni elemzők csütörtöki helyzetértékelései szerint azonban egy ilyen hitelcsomag-egyezség sem enyhítené tartósan az euróra nehezedő nyomást, mivel a piac figyelme várhatóan azonnal a gyenge lábakon álló többi euróövezeti gazdaságra terelődne át. Az ír jegybankelnöki nyilatkozat után mindazonáltal meredeken csökkent az ír államadósság-törlesztési kockázat ellen köthető piaci biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni kereskedésben.

Patrick Monohan, az ír központi bank vezetője az RTE ír közszolgálati rádiónak csütörtökön kijelentette: a tárgyalások az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF képviselőivel nem valamilyen "mentőprogramról" folynak, de várhatóan egy több tízmilliárd euró értékű hitelcsomagot eredményeznek majd, amelyből Írország szükség szerint lehívhat.

forrás:MTI
Írország a csőd szélén lavírozik. Az országban 32 százalékos a költségvetési hiány, az államadóság pedig szintén az egekben van, ami a Világbank számításai szerint a GDP 93 százalékát is elérheti.

Az állam próbálta egyedül megoldani a problémát, de úgy tűnik, hogy a banszektor válsága magával ránthatja  az országot is. Úgy fest, kevésnek bizonyul az új költségvetés, amit december elején kívánnak beterjeszteni és ami hatmilliárd eurós megszorítást tartalmaz.

Megmentőkben nincs hiány

Kiderült, hogy érkezik a segítség. George Osborne, brit pénzügyminiszter már tegnap kijelentette: az Egyesült Királyság kész segíteni az adósságválságba sodródott Írországnak. „Nagy Britannia támogatja Írországot abban, hogy stabilizálják a bankrendszert” – mondta Osborne.

A politikus azt is közölte, hogy Írország a legközelebbi szomszédja Angliának és ily módon Britannia nemzeti érdeke, az íreknek stabil és sikeres bankrendszere.

Mark Hoban, brit pénzügyi államtitkár jelezte: Anglia készen áll arra, hogy mentőövet dobjon az ír gazdaságnak, hiszen „Írország a legnagyobb exportőrünk.”

Megoszlanak a vélemények, hogy mennyivel is kellene kisegíteni Írországot. Az biztos, hogy nem lesz olcsó mulatság. Számítások szerint körülbelül 30 és 80 milliárd euro közötti összeg kellene az ír bankrendszer konszolidációjához. Ugyanakkor Patrick Honohan, az ír jegybankelnök nemrég közölte, tízmilliárd eurót várnak az EU-tól és az IMF-től.

Összeurópai problémamegoldás

Nagy összefogás van kibontakozóban, az európai pénzügyminiszeterek szerdán már tanácskoztak is Brüsszelben. Az IMF, az EU és az Európai Központi Bank is kész segítséget nyújtani.

Brian Levihan, ír gazdasági miniszter szerint „dolgoznak az ügyön”, elkezdték az egyeztetést az IMF-el és az EU-val. A miniszter azt is elmondta, hogy Írország problémája egész Európa problémája és éppen ezért számít arra, hogy minden segítséget megkapnak az EU-tól és Angliától. Hozzátetette: „a banki megatkarítások biztonságban vannak, hiszen az EU és Írország vállvetve dolgoznak azon, hogy javuljon a helyzet."

Egyébként a szerdai miniszteri találkozón Didier Reynders, belga gazdasági miniszter elnökölt és a tanácskozás után így nyilatkozott:  „az a különbség a görög és az ír válság között, hogy most van konkrét cselekvési terv, a probléma megoldását illetően.”

Herman van Rompuy, az EU elnöke is megszólat a témában: „együtt kell dolgoznunk azért, hogy az eurozóna túlélje az ír válságot. Ha bedől az erózóna, akkor az viszi magával EU-t is. Bízom benne, hogy kijövünk ebből az egészből”.

Ki lesz a következő?

Az ír válság kapcsán újra felerősödnek azok a hangok is mely szerint a probléma gyökere a közös valuta. Többnyire azzal érvelnek, hogy az európai országok gazdaságai túlságosan különböznek ahhoz, hogy az Európai Központi Bank kezelni tudja a helyzetet.

„Az euró egy csődgépezet, ha a piac kivégezte Írországot, Spanyolország és Portugália következik, azután Olaszország és Franciaország. Ez egy dominóeffektus, minden mentőakcióval növekednek a törésvonalak, egészen addig, amíg az euró szét nem esik” – írja bloomberg.com.

Felkészül Portugália?

Portugália költségvetési hiánya ugyan alacsonyabb, mint Írországé, de a teljes adóssága magasabb. Egyes vélemények szerint, Lisszabon nem hozza meg kellő gyorsasággal a megszorító intézkedéseket.

Annak ellenére, hogy Portugália gazdasága 0,4százalákkal bővült július és szeptember között, a munkanélküliségi ráta még mindig magas. Az euró árfolyam-ingadozása is nagyban hozzájárul a portugál gazdaság labilisságához, melynek egyik húzóágazata a feldolgozóipar, azon belül a ruházat gyárátása. Az előző években itt is visszaesés volt tapasztalható, köszönhetően Kína és más ázsiai országok jóval olcsóbb áruinak.

forrás:BBC, Independent, Guardian, Bloomberg
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását