2024. május 17. - Paszkál

Még mindig szigorítások vannak a terrorveszély miatt

Az akut terrorveszélyre való tekintettel a németeknek várhatóan hosszabb távon együtt kell élniük a szigorított biztonsági óvintézkedésekkel - közölte csütörtökön a szövetségi belügyminiszter, egyúttal megfontoltságra szólítva fel a lakosságot.
2010. november 18. csütörtök 16:52 - HírExtra
Thomas de Maiziere a tartományok belügyminisztereivel tartott hamburgi tanácskozáson leszögezte: a terroristák "rémületet és rettegést akarnak okozni Németországban, ám ezt mi nem hagyjuk. Ragaszkodunk szabadelvű életfelfogásunkhoz és ahhoz, hogy szabadon akarunk élni egy szabad országban". Ugyanakkor úgy vélte, hogy nincs szükség a hatályos belbiztonsági jogszabályok szigorítására.

A kialakult helyzetet nem szabad jogpolitikai célok érdekében kihasználni - utasította vissza a belügyminiszter azokat a hangokat, amelyek egyebek között a lehallgatással és internet-megfigyeléssel szerzett adatok tárolhatóságának meghosszabbítását sürgetik. Pár hónappal ezelőtt, a legutóbbi "terrorpánik" idején mind a hírszerzés (BND), mind a bűnügyi hivatal (BKA) illetékesei erőteljesen sürgették a titkosszolgálati adatok tárolási idejének meghosszabbítását. Azt a törvényt, amely hat hónapig lehetővé tette gyanús személyekről nyert információk számítógépes tárolását, idén márciusban a karlsruhei alkotmánybíróság megsemmisítette. A BND és a BKA szerint ez súlyos csapást mért a terrorgyanús személyek kifürkészésére és így a nemzetközi terrorizmus elleni erőfeszítésekre.

A miniszter nem tudott egyértelműen nyilatkozni arról, hogy a szerdán a windhoeki repülőtéren talált gyanús csomag csakugyan robbanószert tartalmazott volna. A csomagot, amelyen nem volt címzés, abban a raktárban találták az alkalmazottak, ahol a Windhoek-München közötti Air Berlin járat utasainak poggyásza volt. Berakodás közben a munkások felfigyeltek a címzés nélküli darabra, átvilágították, és kiderült, hogy a csomag akkumulátort, gyújtószerkezetet és egy vele összekapcsolt ketyegő óraművet tartalmaz. Az, hogy valóban robbanóképes volt-e a szerkezet, egyelőre nem derült ki.

Az ARD televízió értesülése szerint a BKA szakértőket küldött Windhoekba, hogy a helyszínen vizsgálják meg a gyanús csomagot. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a csomag feladói működőképes pokolgépet akartak Németországba küldeni, vagy csak atrap volt a szerkezet, amellyel tesztelni akarták a repülőtéren működő biztonsági szolgálat éberségét. Az sem zárható ki, hogy otromba tréfáról van szó.

Egyelőre az sem világos, honnan érkezett a gyanús küldemény. Elképzelhető, hogy Windhoekba is egy másik járattal érkezett azzal a rendeltetéssel, hogy átkerüljön egy Németországba tartó gépre. Az sem kizárt azonban, hogy Namíbiában csempészték be a repülőtéri raktárba. A német repülőtereken szerdán délután érzékelhetően szigorították a biztonsági rendszabályokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását