2024. május 10. - Ármin, Pálma

A nyári gumik alkalmatlanok a téli közlekedésre

A négyévszakos gumik kockázatosak, a nyári gumik gyakorlatilag alkalmatlanok a téli autós közlekedésre - derült ki a Genertel téligumitesztjéből.
2010. november 18. csütörtök 17:16 - HírExtra
Vezetésbiztonsági pályán 8-8 különböző gumiabroncs menetdinamikai jellemzőit mérte a Genertel téligumiteszt-csapata egy Toyota Aurison és egy Suzuki Swiften november első hetében - közölte a teszt kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Az eredményekből kiderül, hogy jelentős különbségek vannak az egyes téli gumik között. A jobban szereplő téli gumik egyértelműen biztonságosabbak a négyévszakos gumiabroncsoknál, ez különösen a Suzuki Swifttel folytatott mérések során volt szembetűnő.

Már a hűvös, vizes időjárásban sokat jelent a téli gumi használata, hiszen amikor a kisebbik tesztautót a tesztgyőztes gumival szerelték fel, körülbelül 4,5 méterrel rövidebb úton állt meg 65 km/h-ról "satufékezve", mint amikor a feladatban legrosszabbul szereplő nyári gumin gurult. A nagyobb autó esetében a különbség a tesztgyőztes téli gumi és a tesztvesztes nyári gumi között 5,25 méterre nőtt.

A tesztelők már 5-7 fok körüli hőmérsékletben is javasolják a téli gumik használatát. A négyévszakos gumik használata városban is kockázatos, nem csak a sónedves vagy vizes-latyakos országutakon. A mérések alapján kiderült, hogy a téli közlekedésben a nyári gumiabroncsok olyan baleseti kockázatot jelentenek, amit nem érdemes egyetlen autósnak sem felvállalnia. Az eredményeket www.genertel.hu/teligumiteszt oldalon olvashatják el az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását