2024. április 27. - Zita

Tovább áradnak a folyóink

A Tisza áradása miatt szombaton három település üdülőövezetéből kellett kiköltöztetni az ott tartózkodókat, a folyó országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán másodfokú készültséget kellett elrendelni.
2008. július 27. vasárnap 12:10 - Hírextra
A Hernád Hidasnémetinél a hajnali tetőzés óta lassan apad; az észak dunántúli folyókon is készültséget kellett elrendelni.

A Tisza áradása miatt szombaton kitelepítik az üdülőövezetekben tartózkodókat Tivadar, Jánd és Gergelyiugornya területéről, s az oda bevezető utakat is lezárják - tájékoztott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Gergelyiugornya polgármestere azt mondta: reményeik szerint szerdára visszahúzódik az árhullám.

Az utóbbi napok nagy esőzései következtében kialakult árhullám miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán - közölte Gallyas István. A védelmi törzs vezetője szerint a tiszai árhullám tetőzését szombatra lehet várni Tiszabecsnél.

A Felső-Tisza mellékfolyói közül a Túr vízállása elsőfokú készültség mellett már tetőzött, a Szamoson az árhullám nagysága nem éri el a készültségi szintet, míg a Krasznán ugyancsak elsőfokú készültséget tartanak.

Továbbra is árad a Hernád, bár a folyó a magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél szombat hajnalban több mint hat órán át tetőzött 415 centiméteres magassággal, s ezt követően lassan megindult az apadás. Zsákok ezreit töltik meg homokkal a Hernád menti településeken élők, készülnek az utóbbi évtizedek harmadik legnagyobb áradatára, s az árhullámot a folyó alsó szakaszára - oda, ahol nem épültek ki a településeket védő körtöltések - szombat estére, vasárnap hajnalra, reggelre várják.

Az észak-dunántúli vízügyi igazgatóság illetékességi területéhez tartozó Duna-szakaszon megindult az apadás. A vízügyesek 340, illetve 300 centimétert várnak ezeken a szakaszokon.

Az Észak-Dunántúlon a Lajta folyón másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget 18 órától - közölte Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Mint mondta, a Lajta felső vízgyűjtőjén már lassú apadás tapasztalható.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását