2024. április 24. - György

Varga László: a Fidesz kimutatta a foga fehérjét

Varga Lászlóval, az MSZP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk Wendelin von Boch-Galhau kitüntetéséről illetve a Fidesz-KDNP kormány eddigi, véleménye szerint antidemokratikus tevékenységéről.
2010. november 17. szerda 07:19 - Győry S. József
Wendelin von Boch-Galhaut, Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án a Magyar Köztársaság csillaggal ellátott középkeresztjével tűntette ki. A miniszterelnök a tisztesség és nyereség egymásra találásaként indokolta a díjazást, Joaquín Almunia, az EU versenyjogi biztosa ellenben gyakorlatilag maffiózónak nevezte Boch-Galhaut. Minderről mi a véleménye?

Wendelin von Boch-Galhau?
Orbán Viktor szerint a Villeroy and Boch sikere fontos példa Magyarország számára: arra tanít, hogy a tisztesség és a nyereség még Magyarországon sem feltétlenül egymástól idegen fogalmak. A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy átadta Wendelin von Boch-Galhau-nak, a Villeroy and Boch AG igazgatótanácsi elnökének a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést csütörtökön az Országház Munkácsy termében. A kormányfő előterjesztésére Schmitt Pál köztársasági elnök a magyarországi kerámiaipar és Hódmezővásárhely fejlődésének elősegítése, valamint a munkahelyteremtés érdekében végzett több éves tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést Wendelin von Boch-Galhau-nak. A Villeroy and Boch AG 1992-ben vásárolta meg az Állami Vagyonügynökségtől az Alföldi Porcelángyár részvényeinek többségét. A Villeroy and Boch AG egyike a legrégebbi európai kerámiagyártóknak.
Európa szerte közismert Joaquín Almunia tevékenysége, mértékadó szerepe: személyét a legkomolyabb biztosok között tartják számon, így mindenképpen adni kell a véleményére. Minősítése szerint Boch-Galhaut részese volt kartell, maffiaszerű magállapodásoknak, amelynek következtében komoly anyagi károkat okoztak Európának.

Ha az egyik legmérvadóbb közszereplő ilyen véleményen van Boch-Galhautról, akkor véleményem szerint igen nagy hiba volt kitűntetni őt.

Abban az esetben, ha helytálló a Wendelin von Boch-Galhau maffiaszerű ténykedéséről szóló állítás, akkor felmerül a kérdés: jogilag miért nem marasztalták el a tettéért?


Almunia kijelentése az erkölcsi felelősséget mindenképpen felveti. A kartellező tevékenységek kapcsán komoly pénzbüntetésekkel szoktak élni, így ezen típusú kérdések mindenképpen felvetődnek az említett úr kapcsán.


Orbán Viktornak miért lehet érdeke kitűntetéssel jutalmazni Boch-Galhaut?


Nem tudom, hogy fél évvel a kormányváltás után miért tűntetett ki egy üzletembert. A Fidesz egy átláthatatlan kampányfinanszírozási időszakban nyilván sok irányba elkötelezhette magát - több forrásból hallani erről - ami számtalan kérdést felvet. Annyi bizonyos, hogy nem szerencsés az ilyesmi.

Említette, hogy több kérdés is felmerülhet a Fidesz elkötelezettsége kapcsán. Kiemelne egyet?


Mindaz ami történt, a Fidesz klientúraépítésének a része. Tisztelet illeti mindazokat, akik egy-egy nemzeti ünnep kapcsán kitűntetésben részesülnek a kulturális, tudományos, vagy éppen a közéletben nyújtott szerepvállalásuk miatt: őket mindez megilleti. Ezen kivételektől eltekintve azt látom, hogy a Fidesz a kitűntetések adományozásával is a saját udvartartását bővíti.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője az egész ország főhajtását fejezte ki a kitüntetett munkássága előtt. Mit értünk e munkásság alatt?

Mindezt a Fidesznek, Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak kell tudnia. Ha Európa egyik legmértékadóbb közéleti szereplője ilyen véleménnyel van egy olyan emberről akit a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kitűntetett, az több, mint figyelemreméltó. Illene képben lenni a legmagasabb kitűntetéssel jutalmazni kívánt személy tevékenységéről, valamint Magyarország illetve az EU mérvadó közszereplőinek a véleményéről.

Közleménye szerint az MSZP november 27-én a Papp László Sportarénában egy rendezvényt tart, melynek keretein belül értékelik a „hazudozó Fidesz-KDNP kormány eddigi munkáját.” Bővebben: mit vár a rendezvénytől?

Almunia: Gyurcsány is feltűnik
Magyar jobboldali politikusok 2006-ban keményen bírálták Almuniát, amiért az Európai Uniói a választásokon túlnyúló haladékot adott a Gyurcsány Ferenc vezette kormánynak az egyébként az EU által az év elején visszadobott konvergenciaprogram átdolgozására és ezzel lehetővé tette, hogy a választókat csak a választás után szembesítsék a magyar állami költségvetés valós állapotát tükröző tényekkel.
Az önkormányzati választásokat követő hetekben a Fidesz-KDNP kormány kimutatta a foga fehérjét, az öncélú, antidemokratikus alkotmánymódosításokkal. Meglátásom szerint a demokrácia lebontásában érdekeltek. Miközben beszélgetünk, a Parlament épületében az Alkotmánybíróság ellehetetlenítése zajlik, minden előterjesztésükkel a saját bebetonozásukat szorgalmazzák.

Az emberek látják, hogy a Fidesz adó- és költségvetési politikája a felsőközéposztálynak és a leggazdagabbaknak kedvez: erre példa az egykulcsos adó. A szociális normatívák befagyasztása vagy a magánnyugdíjpénztári megtakarítások „lenyúlása” pedig a legszegényebbeknek és azoknak volt káros, akiket tíz-húsz-harminc év múlva szervesen érint a nyugdíjak körül kialakuló helyzet.

Mindez a harmincas korosztálynak egy különösen komoly érvágás. Azt látom, hogy ehhez az igazságtalan, fals, szegények elleni társadalompolitika megvalósításához a Fidesz alkotmányellenesen szerez forrásokat, ami mindenképpen felháborító. Épp emiatt azt várom, hogy teltház előtt fog zajlani a rendezvényünk.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását