2024. május 2. - Zsigmond

"Így nem lehet létezni!"

Lassan három hete nincs tanítás a vilmányi általános iskolában, mert kikapcsolták a fűtést. Ám ez még csak a jéghegy csúcsa. A HírExtra Melegh Károly polgármestert kérdezte.
2010. november 17. szerda 17:49 - Tóbiás Gábor
Lehet már tanítani az iskolában?

Vilmány
Vilmány nevét 1332-1335 között említették először az oklevelek Vilman, Wylmar, Vilman, Vybyuan neveken.

A királynéi német telepesfaluk között feküdt. Neve már 1332-ben szerepelt a pápai tizedjegyzékben, tehát ekkor már egyháza is volt. Papja 1332-1333-ban 24 garas, 1334-1335-ben 10 garas pápai tizedet fizetett.

Vilmány egykor a Semsey uradalomhoz tartozott, később herczeg Bretzenheim birtok lett. 1872-ben Taaffe Ede birtokába került. A 20. század elején a Widder örökösök bérelték. Az uradalomhoz egy szeszgyár és egy 7-kőre járó malom, valamint téglaégető is tartozott.

Vilmány a 20. század elején Abaúj-Torna vármegye Gönczi járásához tartozott.
Az 1910-es népszámláláskor 824 lakosából 809 volt magyar, ebből 401 római katolikus, 260 református, 92 izraelita volt.
A helyzet semmit nem változott, nincsen tanítás. Helyzetünket elnézve, ez még minimum két hétig így is lesz.

Két hét múlva mi változhat?

Ha sikerül megegyeznünk a Tigázzal a befizetések üteméről, akkor nagy valószínűséggel egy hónapra visszakötik a gázt. De ezenkívül még ott vannak az október havi munkabérek, amiket nem tudunk kifizetni, sőt még vannak egyéb tartozásaink is.

Mi vezetett idáig?

Az állami támogatás csökkentése illetve az iskola felújítsa során történtek. Az állam adott 283 millió forintot a beruházásra, majd csinált menet közben egy „fordított áfát”. (A fordított áfa lényege, hogy az építőipari vállalkozások helyett az építtetőknek kell az elvégzett munkákról kiállított számla után befizeti az áfát. – a szerk.) Nehezen tudtuk az önerőt is összeszedni, nemhogy még az áfát. Így gyorsan szereztünk 20 millió forint hátrányt. Azóta az APEH inkasszózta az önkormányzat számláját is. Nemrég kaptunk az államtól 5 millió forintot, de azt egy az egyben elvitte az APEH.

Nem fordultak az adóhatósághoz, hogy nagy szükségük lenne a pénzre?

Nem, mert a régi vezetés egyszer fordult már az APEH-ez. Szeptember 30-ig kaptak haladékot, majd október 3-án jött az inkasszó.

Mi lehet a megoldás a pénzügyi gondokra?

Az lenne a megoldás, ha valaki kifizetné a gázszámlát. Az iskolát akkor el tudnánk indítani, de még akkor is gondot okozna a fenntartása: a fizetésekre nincs keret.

Állami segítség nélkül ezt nem tudjuk megoldani, a településnek nincsen semmi bevétele. A lakosság 80 százaléka segélyből él, azt az önkormányzat fizeti.

A munkaügyi központ az önkormányzati dolgozók bérének 70 százalékát állja, 30 százalékot pedig az önkormányzat. Csak minimális számú dolgozót tudunk fölvenni. Ezenkívül vannak decemberig megkötött munkaszerződések is.

Próbáltunk emberektől közös megegyezéssel megválni. Akik aláírták volna a felmondási szerződést, azok mondták fizessem ki a munkabérüket, vagy mennek a munkaügyi bíróságra. Ezt én nem vállaltam be. Tovább foglalkoztatom őket, decembertől pedig elküldök mindenkit, akit lehet. Így nem lehet létezni...

Mennyi pénzre lenne összesen szükségük?

Az iskola beindítására 10,2 millióra. A település életben tartásához kezdetnek 40 millió forint kellene.Utána pedig a működési költségekre is kellene fedezet. Nem a pluszpénzeket akarunk, csak működtetni szeretnénk az iskolát, és az önkormányzatot. Fizetni kell az önkormányzati dolgozókat, meg a szociális segélyeket.

Az előző testület hibázott valamiben?

Annyiban hibázott, hogy olyan testület volt - benne értve engem is – ahol nehéz volt bármit is átvinni. Mindenki csak a saját hasznát nézte, a polgármester asszony meg nem volt elég erős ilyen szempontból, őt bolondnak nézték.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

niemand
2010. november 18. 14:59
Megígért, és be is tart.
lehet más a kannás bor
2010. november 18. 14:56
Pedig a Fidesz-kormány a hatalomra kerüléskor még azt hangoztatta, hogy véget vetnek az iskolák bezárásának. Hát ez lett belőle... tenni kéne már valamit, mert a helyzt tarthatatlanná kezd válni
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását