2024. április 25. - Márk

Város a csőd szélén

Nagy a baj Törökbálinton. A település kilátástalan helyzetbe kerülhet, ha a parlament elfogadja a helyi adókról szóló törvénymódosítást. A Telenor pénze nélkül ugyanis a működésképtelenség szélére sodródhat a város.
2010. november 16. kedd 16:49 - Gedei Szilárd
Hogy mi a baj a Bóka István fideszes balatonfüredi polgármester által októberben benyújtott helyi adókról szóló törvénymódosítással?

Ha nem törökbálinti szemmel nézzük, akkor szinte semmi.

A törvénymódosítás egyik fő eleme szerint megváltoznak a telephelyekre vonatkozó általános rendelkezések. Konkrétan a távközlési cégeknél ezentúl minden ügyfél számlázási címe telephelyként funkcionálna. A módosítás értelme, hogy így egy cég iparűzési adója a számlázási címekhez tartozó települések között oszlik meg.

Mindenkinek jó, kivéve Törökbálintnak...


Törökbálint
A tizenháromezer lelkes Pest megyei település mindig is büszke volt gazdasági tényezőként betöltött szerepére. "Valóban kellemes környezet, jó közlekedés, a főváros közelsége jellemzi Törökbálintot, amely 2007-ben kivívott városi rangjával mára komoly gazdasági potenciált tudhat magáénak" – ezekkel a sorokkal köszönti a polgármester a település honlapjára tévedőket.
Amikor ezt a köszöntőt írta, valószínűleg még nem sejtette Turai István, hogy milyen nehéz időszak vár az általa vezetett városra...
Jelképes összeggel gazdagodik tehát mindegyik település az országban, de ezzel egyidőben a Telenor Magyarország Zrt. mobilszolgáltató cég óriási telepének otthont adó Törökbálint városának bevételei a felére zuhannak vissza – óriási gazdasági sokkba sodorva ezzel a néhány éve a helyi petárdaraktár felrobbanása miatt szűkölködő Pest megyei települést.

"Az idei költségvetés 29 százalékától esünk el. Ez 2,2 milliárd forint, ami a működési bevételeink 43,5 százaléka. A városnak le kell mondania a beruházásokról és a működtetésben is nagyon komoly fennakadásokat fog jelenteni a dolog. Valószínűleg 15-20 százalékos leépítésre lesz szükség a városban az önkormányzati működésében lévő intézményrendszerben" – mondta megkeresésünkre a törökbálinti polgármester, Turai István.

Átgondolatlan javaslat

Csuka Attila független törökbálinti képviselő szintén óriási érvágásnak tartja a Telenor helyi adóiból befolyó bevételek megkurtítását.

"Az elvonás a teljes költségvetés harminc százalékát érinti. Ezt pedig nem lehet kigazdálkodni... Ráadásul folynak még a tárgyalások, hogy milyen módosítást tehetünk bele ebbe a javaslatba. Mindenesetre még remánykedünk. Hiszen a város vezetésének az a dolga, hogy mindent megpróbáljon" – mondta a HírExtrának a helyi képviselő, aki azt azért hozzátette, nem gondolja, hogy a törvényjavaslatot teljes mértékben átgondolták volna.

Turai István azt is elárulta portálunknak, különösen fájó, hogy a valószínűleg meg nem úszható bevételkiesés lényegében ellehetetlenít két nagy beruházást is.

Le kell állítani az iskolaépítést

"Az egyik egy huszonnégy tantermes iskola lépítése, ami ráadásul 45 százalékban kész is van. Csakhogy ezt most a vis maior helyzet miatt le kell állítani. Ugyancsak el kell halasztani az új városháza építésére vonatkozó terveket is, illetve az ehhez kapcsolódó települéközponti rehabilitációt. Emiatt egyébként 833 milliós uniós támogatást kell elengednünk, mert ezek után biztos nem tudjuk előteremteni az 1,3 milliárdos önrészt" – sorolta a telenoros adók kiesésével keletkezett gazdasági űr okozta gondokat a polgármester.

A megoldás? A kormánypárti polgármester és a város többi vezetője is csak pártjuk nagylelkűségében bízhat. Abban, hogy a Fidesz valamilyen módon kompenzálni fogja legalább a kieső bevételek egy részét.

Kompenzáció a kormánytól?

"A miniszterelnök úrral és a frakcióvezetővel is folytatunk ezzel kapcsolatban tárgyalásokat. A törvénymódosításon nyilván már ők sem fognak tudni változtatni, de az említett elmaradt beruházásokat - vagy legalábbis egy részüket - a város működése érdekében át kell hogy vállalja majd a kormányzat" – tette hozzá a törökbálinti polgármester.

Mert ha nem... nos akkor jöhet a hét szűk esztendő Törökbálinton. Akár tíz évbe is beletelhet ugyanis, mire a város kiheveri az adótörvények változtatásával létrejövő gazdasági sokkot.

A törvénymódosításról is döntő zárószavazást kedd délután, talán este tartják az Országgyűlésben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását