2024. május 19. - Ivó, Milán

Újabb vidám nap a parlamentben

A vidék gazdaságáról, a nők nyugdíjba vonulásáról, a magánynyugdíj-pénztári rendszerről, valamint a romák helyzetéről beszéltek hétfőn napirend előtt a képviselők az Országgyűlésben.
2010. november 15. hétfő 14:00 - HírExtra


Az LMP a vidék helyzetéről

Mile Lajos arról beszélt, hogy az országgyűlés megalakulása óta "észvesztő iramban", és "hideglelős szervezetlenséggel" folyik a munka, a körültekintés, az igényesség, a minőség helyett gyakran a mindent elsöprő többségi akarat alapján. A mennyiséggel nincs baj, "az igazán nagy baj az, hogy az előterjesztések meghatározó része a pozíciók megszerzésére, megerősítésére, a riválisok kizárására, az intézmények átalakítására irányul" - mondta az LMP-s képviselő.

Kiemelte: vidéken kisvállalkozók panaszkodnak, hogy nem tudják az adóterheket fizetni, gazdálkodók panaszkodnak, hogy a termelési feltételeik egyre rosszabbak, mert az eddig vidékfejlesztésnek nevezett politika ellehetetlenítette őket. A termőföld-spekulációs birtokösszevonások tönkretették a kistermelőket, és ellehetetlenítették a jó birtokszerkezet kialakulását - tette hozzá.

Az iskolák nem tudják megtartani a jó képességű fiatalokat, így kiveszőben a tehetséges, motivált pedagógusi háttér, és az MSZP nyolc éve alatt bezárt kisiskolák sem nyitották meg ősszel a kapuikat - folytatta a politikus, feltetéve a kérdést: hogyan várhatjuk el a fiatal családoktól a gyermekvállalást, ha a méltó életminőségre, a tisztességes munkából származó jövedelemre az esélyt sem teremtik meg vidéken?

Ángyán József államtitkár azt válaszolta: a Gyurcsány-Bajnai korszak nyolc éve elképesztő állapotot teremtett vidéken, nem egyszerű ebből a mélységből újra talpra állítani azt. Közölte: a kormány talpra állítja a vidéket, úgy, hogy a helyi gazdaságot fogja erősíteni. A kormány első intézkedései közül megemlítette egyebek közt a kistermelői rendeletet, valamint a közbeszerzési törvény módosítását, amelyek szerint nem csak eladhatja a gazda helyben a termékét, de ott helyben meg is vásárolhatják tőle.

Fidesz: a kormány elismeri a nőknek az élet minden területen való helytállását

Selmeczi Gabriella (Fidesz) ismertette a kormány döntését, hogy a nők a jövőben már negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek és aki több gyermeket nevelt, az akár 32 év munkaviszonnyal is jogosulttá válhat a nyugdíjba vonulásra.

Kiemelte: a nők a nyugdíj összegét nem csökkentett mértékben kapják meg, hanem a teljes öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak. Mint mondta, a munkaviszonyba beleszámít a tényleges munkaviszony és a gyermekneveléssel töltött időszak is.

Beszélt arról, hogy a Gyurcsány-kormány nagyon sok családellenes döntést hozott. Az előző kormány megemelte a nyugdíjkorhatárt 65 évre, csökkentették a gyes és a gyed időtartamát - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a Fidesz-kormány elismeri a nőknek az élet minden területen való helytállását.

MSZP: a kormány a hosszú távú nyugdíjrendszer működését veszélyezteti

Puch László szocialista képviselő szerint amikor a kormány hozzányúlt a nyugdíjrendszer átalakításához, akkor nem gondolta végig, hogy az milyen következményekkel jár.
Szerinte azért van szükség a nyugdíjrendszer átalakítására, mert a kormány 500 milliárd forint értékben hajtott végre átcsoportosítást a költségvetésben.

Közölte: a kormány a hosszú távú nyugdíjrendszer működését veszélyezteti. Az MSZP nem a magánnyugdíjpénztár menedzsmentjét támogatja, hanem a hárommillió ember befizetését szeretné biztosítani - hangsúlyozta.

Czomba Sándor államtitkár közölte: még a szocialista kormány ütötte a lyukakat a költségvetésbe.

Mint mondta, a kormány célja annak biztosítása, hogy a bevételek és a kiadások egymással összhangban legyenek.

Kiemelte: az a cél, hogy az állam mindenkinek képes legyen garantálni az időskorú ellátások biztonságos kifizetését.

Jobbik: mi indokolja azt, hogy a rendőröket faji alapon tartsák nyilván?

A jobbikos Volner János felszólalása elején közölte, át szeretné tekinteni, hogyan áll a "magyar-cigány együttélés ügye". Megismételte Balog Zoltán azon kijelentését, miszerint a jövőben a rendőrtiszt-helyettes képző iskolákon belül 30 százalékra tervezik emelni a cigány tanulók létszámát.

Feltette a kérdést, hogy ezt az arányt mi indokolja, és mi indokolja azt, hogy a rendőröket faji alapon tartsák nyilván.

Beszélt arról, hogy 2050-től Magyarországon az aktív korú lakosságnak körülbelül a fele cigány származású lesz. Egyre égetőbb társadalmi problémák elé néz az ország, ha ezzel nem kezdünk valamit - jelentette ki.

Balog Zoltán államtitkár azt válaszolta: nem csak az az érdeke az országnak, hogy a rendőrségben megjelenjenek a roma származásúak, hanem, hogy minél több ügyvéd, orvos legyen közöttük.

A KDNP a magánynyugdíj-pénztári rendszerről beszélt

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy a magánnyugdíjpénztárak védelmében néhány százan tüntetést szerveztek a hétvégén.

Emlékeztetett a Magyar Demokratikus Charta magánnyugdíjpénztárak melletti tüntetésére, ahol szavai szerint megszólalt Magyarország "legsikertelenebb" miniszterelnöke is.

Mint mondta, a magánnyugdíj havi összegének megállapítási rendszere a mai napig nem készült el, és a rendszer nem tudja biztosítani a rokkantnyugdíjat és az özvegyi nyugdíjat sem.

Hangsúlyozta: a központi költségvetésnek a nyugdíjbiztosítási alapba évente több száz milliárd forintot kell pumpálnia, és ez veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását