2024. május 19. - Ivó, Milán

Újabb vidám nap a parlamentben

A vidék gazdaságáról, a nők nyugdíjba vonulásáról, a magánynyugdíj-pénztári rendszerről, valamint a romák helyzetéről beszéltek hétfőn napirend előtt a képviselők az Országgyűlésben.
2010. november 15. hétfő 14:00 - HírExtra


MSZP a szegedi lézerprojektről

Botka László (MSZP) azt kérdezte, hogy épül-e Magyarországon új európai lézerközpont. Emlékeztetett arra, hogy az EU 2009-ben hozta azt a döntést, hogy Szegeden, Prágában és Bukarestben kell felépíteni három létesítményt.

Szavai szerint a központ jelentősen hozzájárul Magyarország és a régió felzárkózásához.
Megjegyezte, hogy a döntés után a Szegedi Tudományegyetem és a város létrehozta az ELI HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft.-t.

Egyúttal döntöttek arról, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program biztosítja a 992 millió forintot, amely ahhoz kell, hogy legkésőbb jövő tavaszig be tudják adni a végleges pályázatot az unió strukturális alapjaihoz.

Problémásnak nevezte, hogy eközben nem írták alá a támogatási szerződést és emiatt nem lehetett meghirdetni a közbeszerzéseket.

Fónagy János államtitkár válaszában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyelőre semmiről nem maradtak le.

Megismételte korábbi kijelentéseit, hogy a kormány nagy vonalakban egyetért az ELI programmal. Hozzátette, hogy a program hozadéka viszont bizonytalan, a gazdaság megrendeléseinek elmaradásakor az államnak kellene viselni a fenntartási költségeket.
Botka László a választ nem fogadta el, ellentétben a parlamenttel, amely 256 igennel 50 nemmel, 13 tartózkodással megelégedett azzal.

MSZP a panelek felújításáról

Kovács Tibor (MSZP) emlékeztetett arra, hogy az akkori önkormányzati miniszter 2008-ban hirdetett pályázatot a panelházak felújítására.

Kijelentette, hogy az önkormányzatok teljesítették vállalásaikat, de azóta viszont a lakók és a kivitelező cégek is egyre türelmetlenebbül várják a támogatások megérkezését.

Czomba Sándor államtitkár azt mondta, hogy a pályázati döntéseket nem a tárgyévi, hanem a későbbi évek terhére hozták meg. Közölte, hogy amikor a szocialista kormányok meghozták a döntéseiket, akkor nem volt meg a támogatások fedezete.

Hozzátette, hogy a jelenlegi kormány új programot indít az energiatakarékos épületfelújítás támogatására, amelyet előrelépésnek nevezett, mert a hagyományos technológiájú épületek korszerűsítésére is lehet majd pályázni. Megjegyezte, hogy megváltozik a pályázati rendszer, így a finanszírozás is.

Elmondta, ettől függetlenül a társasházak nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ne jussanak hozzá a támogatásokhoz.

A képviselő a választ nem fogadta el. A Ház viszont 216 igen szavazattal, 97 nem ellenében igen.

A Házelnök üdvözölte a török delegációt


Kövér László az interpellációk között, mielőtt átadta volna az ülés vezetését, köszöntette a Nagy Török Nemzetgyűlés Európai Integrációs bizottságának magyarországi látogatáson tartózkodó és a díszpáholyban megjelenő elnökét és a vele utazó delegációt.

Jobbik a gyógyszerekről

Bertha Szilvia (Jobbik) visszavonta interpellációját, frakciótársa Kiss Sándor azzal fordult a nemzeti erőforrás miniszterhez, hogy - mint mondta - a hamis gyógyszerek terjedése tekintetében Magyarország viszonylag jó helyzetben van, mert csak 3-5 százalékra teszik a hamis gyógyszerek előfordulását az uniós 10 százalékkal szemben.

Közölte, hogy a viszonylag jó helyzet a zárt gyógyszerforgalmazási rendszernek köszönhető, de ha ebben bármilyen változtatást eszközölnek, akkor az akár halálesetekhez is vezethet. Feltette a kérdést, hogy mikor és milyen formában akarnak fellépni a probléma ellen.

Réthelyi Miklós kijelentette, hogy a kormány tudatában van a hamis gyógyszerek terjedése által okozott veszélynek. Kijelentette, hogy a legális gyógyszerértékesítés biztonságosnak mondható. Közölte, hamarosan az Európai Parlament is elfogad egy irányelvet, amelytől a védekezés szintjének növekedése várható.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont 259 igen szavazattal 42 nem vokssal és hat tartózkodás mellett igen.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását