2024. április 27. - Zita
Több mint egy hónapja szakadt át a vörösiszap-tározó fala, mely Magyarország egyik legnagyobb katasztrófáját idézte elő. Kalocsai Kinga, a Zöld Baloldal alelnöke 15 napot töltött az érintett térségben, őt kérdeztük tapasztalatairól.
2010. november 8. hétfő 06:12 - Hassan Szihám

Hogyan tudnak védekezni a por ellen?

Az emberek pedig nem hordanak maszkot, mivel nincsenek megfelelően tájékoztatva. A mérésekről mindig visszamenőlegesen tájékoztatják őket, és akkor azt mondják, hogy ja, ezek szerint három napja fel kellett volna venni a maszkot? Köszönöm, hogy szóltatok…

A másik nagy probléma, hogy ez a por a gyerekekre még veszélyesebb, hiszen nekik sokkal gyengébb az immunrendszerük, mint a felnőtteknek. Nekik viszont nincs megfelelő maszk. Csak felnőtt méretben van, ami nem rögzül egy gyerek arcára úgy, hogy ne tudjon bemenni alá a por, ráadásul a szemeiket is eltakarja, tehát nem tudnak benne közlekedni. A gyerekeknek így esélyük sincs védekezni a por ellen.

Milyen egészségügyi hatásai vannak az iszappornak?

A másik nagy probléma, hogy az emberek egészsége napról napra romlik. Mindenkinek ég a szeme, ég az orra, ég a torka, és érzi ezt a speciális vörösiszap ízt a torkán. Én is érzem, és nekem is ég mindenem, főleg a szemem. Azoknál az embereknél, akik önkéntesként lent dolgoztak ott, ahol az ömlés történt, azoknál orr- és ínyvérzés jelentkezett.

Voltam az iszaptározó mellett is Csótapuszta felé egy nagyon kicsi cigánytelepen. Ezen a telepen nincsenek idős emberek. Amióta megvan az a tároló, mivel nincs lefedve, a szél mindig odafújta ezt a vörösiszap-port, és ott mindenki rákban hal meg. Örülnek annak, ha a harmincas életkort megélik. Ajka külvárosában, mely szintén közel van a tározóhoz, a lakosok mondták, hogy minden harmadik ember rákban hal meg. Ez elég nyilvánvalóvá teszi, hogy mi vár a devecseriekre és a kolontáriakra.

Mit mondott Tállai államtitkár úr az szerdai lakossági fórumon?

Lejött a kormánytól Tállai, de ott volt még a Fidesz helyi parlamenti képviselője, egy ügyvéd, meg egy-két szakember. Azzal kezdte Tállai, hogy tisztában van vele, hogy ez nem olyan, mint egy árvíz, mert az jön és elmegy, hanem itt egy hétig együtt kellett élniük a vörösiszappal. Ekkor én azt néztem, hogy mikor fogják őket meglincselni, mert ha csak kiment volna – márpedig volt kint – a művelődési ház elé, láthatta, hogy ott folyik a betonon a vörösiszap. Tehát elég kemény volt ezt kijelenteni majdnem egy hónap után, hogy egy hétig kellett ezzel együttélni.

Aztán közölték az emberekkel, hogy ne forduljanak ügyvédhez, és ne pereskedjenek, hanem az állammal írjanak alá egy szerződést. Viszont az állam csak azokkal törődik, akiknek az iszap bement a házába, a többiekkel nem. Ehhez képest most mindenkinek azt mondják, hogy ne menjenek ügyvédhez. És akiknek bement az iszap a házba, ne forduljanak ügyvédhez azért, hogy cserébe kapjanak egy ígéretet, hogy áprilisra felépül a házuk? És ha nem? Majd akkor kezdjen el pereskedni? Meg egyáltalán milyen szerződést iratnak majd alá ezekkel az emberekkel?



A porveszélyről nem nyilatkoztak?

Elmondták, hogy folyamatosan mérik a por mennyiségét, és hogy nem kell aggódni amiatt, hogy ez a mennyiség most magasabb a szokásosnál, mivel az ország egész területén és Ajkán is magasabb. Azt azonban nem tették hozzá, hogy Ajkára is befújta a vörösiszap-port a szél. Beszéltem ottani emberekkel is, akiknek szintén ég már a torkuk a külvárosban. Mesélte egy idős néni, hogy reggel míg vásárolni volt, nyitva hagyta az ablakot, és mire visszatért, a függönyét már rózsaszínre festette az iszappor. Ráadásul az sem érv, hogy máshol is magas a por, mert nem mindegy, hogy pesti szmogról, alföldi homokról vagy nehézfémektől és egyéb mérgező anyagokkal terhes porról beszélünk.

A lakosság nem háborog?

Háborognak, de hát így is van elég gondjuk. Megkérdeztem a lakossági fórumon az államtitkártól, hogy miért van az, hogy az emberek rákosok lesznek, hogy vérzik az orruk és ínyük, hogy ég a torkuk, a szemük és orruk, és erre nem kaptam semmilyen választ. Azt is megkérdeztem, hogy miért nem foglalkoznak azokkal is, akik szívják ezt a port, de nem károsult a házuk az iszaptól. Erre sem kaptam választ. Néma csend és hullaszag volt konkrétan.

Miért nem hallunk ezekről a médiában?

Az a probléma, hogy amikor bemegy egy tévé, akkor egyrészt a stábnak meg van szabva, hogy hova mehet. Nem mehet bárhova, ezt a rendőrök ellenőrzik. Másrészt nem egy ember panaszkodott arra, hogy csinálnak velük interjút, majd amikor visszanézik a híradóban, meg van vágva, és a lényeges részeket kiszedik belőle. Tehát például azt, hogy ő onnan el akar költözni, mert nem akarja, hogy a gyereke ott nőjön fel. És hiába mondja el ezt, nem hozza le a tévé.

Neked mik a terveid?

Én holnap megyek Brüsszelbe, és ott fogom magamat kivizsgáltatni. Ezt Magyarországon nem szívesen tenném meg, azok után, hogy itt ennyire visszatartják az információkat. Nem vagyok benne biztos, hogy hiteles eredményt kapnék. Brüsszelben majd vesznek tőlem vért, és elvégeznek egyéb vizsgálatokat is, mert nekem is ég a szemem, a torkom, és két hete, amikor még a friss iszapömlésnél jártam, egy hétig vérzett az ínyem nekem is, három napja meg az orrom vérzett. Pedig én hordok maszkot is, az emberek nem hordanak maszkot. Ott nem szabadna maradnia az embereknek egy órával sem tovább, mert már most jelentkeznek az egészségügyi hatásai ennek. Én csak 15 napot töltöttem ott, de abba kell belegondolni, hogy ezek az emberek a nap 24 óráját ott töltik.  
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását