2024. április 28. - Valéria
A vörösiszap által sújtott Devecseren kezd helyreállni a rend. Az iszap feltakarítása már az utolsó fázishoz ért, a támogatások rendben megérkeznek a rászorulókhoz. Devecser polgármesterével beszélgettünk.
2010. november 5. péntek 17:18 - Győry S. József
Toldi Tamással, Devecser polgármesterével beszélgettünk.

Jelen pillanatban milyen a helyzet Devecseren?


Történelem?
2010. október 4-én a déli órákban átszakadt az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározójának gátja. Rövid idő alatt nagyjából 700 ezer köbméter lúgos iszap árasztotta el először a közeli Kolontár község egy részét, majd onnan a Torna-patak völgyében továbbhaladva Devecser területének egyharmadát is. A vörösiszap-áradat a vízfolyás medrét követve Somlóvásárhely felé haladt tovább, ott és még további településeken is károkat okozva.
A belterületen lévő iszaptavak mentesítése zajlik, ennek a folyamatnak a legvégén járunk. A holnapi naptól a Várkert iszapmentesítésére kell koncentrálnunk, ami egy hosszabb munkafolyamat lesz: egy másik cég fogja mindezt végezni, az eddigiektől különböző munkamódszerrel. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az iszap belterületről történő elszállítása megtörtént.

Devecser kapott egy 150 millió forintos gyorselőleget. Mire elég ez az összeg?


Ezt az összeget egy vis major forrásból kapta Devecser. Ez a 150 millió forint arra szolgál, hogy az első naptól tartó mentesítési munkálatok költségét ki tudjuk fizetni a teljesítő cégeknek. Ez pusztán egy előleg, hiszen a teljes mentesítés jóval nagyobb összeget tett ki.

A kármentő alapban több mint egymilliárd forint gyűlt össze, melyet a katasztrófa által sújtott települések kapnak meg: a Kármentő Bizottság dönt az elosztásról. Jelen pillanatban hol tart a folyamat?

Azonnali pénzügyi támogatást nyújtottunk a közvetlenül érintett lakosságnak. Kolontáron harmincnyolc ház, Devecseren kétszázötven-háromszáz háznak a lakosságát érintette ez az azonnali anyagi segítség: százezer forint kifizetésére volt lehetőségünk. A teljes alapnak a lakhatás megoldása a feladata, így a teljes összeg hét százalékát fordíthattuk erre a célra. A teljes keret az ingóságok fedezetére illetve a melléképületek megépítésére szolgál.



További segítséget jelenthet az a jogszabály, amely szerint a személyi jövedelemadó egy százalékát is fel lehet ajánlani a Magyar Kármentő Alap részére.


Igen, ez mindenképpen segítséget jelent. Vannak olyan családi vállalkozások is, akiknek minden eszközét elvitte a vörösiszap-ár. Ennek a pótlására nagyon komoly anyagi forrást kell fordítanunk, a tegnapi nap folyamán a kormány is döntött arról, hogy segíteni fogja az érintett önkormányzatokat ebben a feladatban.

Mire elég az önkormányzatuk által kiosztott százezer forintos gyorssegély?

Erről is nevezetes volt
A Devecservidéki Gazdakört hosszú szervező munka után, Dr. Magyar Károly ügyvéd alapította meg 1907. április 28-án. A Gazdakör elnöke Dr. Magyar Károly volt, aki az azonos című, negyedévenként megjelenő lapnak is felelős szerkesztője. A devecseri járás kisgazdáinak nagyrészt, a Devecservidéki Gazdakör keretében sok előnyt harcolt ki: vető, növényápoló gépek, községi mérlegek beszerzésében, tenyészállat-kiállítások és díjazások úttörő megrendezésével.
A MAL Zrt. már a katasztrófát követően ugyanekkora összegű anyagi segítséget nyújtott hét családnak, így a mostani százezer forint már a második gyorssegély. Tél elején vagyunk, sok embernek elvitte a tűzifáját a vörösiszap, ez az összeg ennek a pótlására elegendő. Természetesen mindez egyáltalán nem segít azokon a családokon, akiknek mindenét elvitte az ár. A helyszínen tartózkodó Vöröskereszt és Máltai Szeretetszolgálat segítségét kértük abban, hogy mindennapi használati tárgyakkal segítsék az erre rászorulókat. Ha valaki albérletben tartózkodik, annak ez a lehetőség segítséget jelenthet.

Jelenleg hány lakos kénytelen ideiglenes szállásokon lakni?

Egy-két tucat család a megrongálódott házukban lakik, saját kérésükre: csak a házuk lábazatát rongálta meg az ár és félnek otthagyni az ingóságaikat. A többség - nyolcvan család - albérletben lakik, egyenlőre fél éves szerződést kötött velük a Máltai szeretetszolgálat. Léteznek olyan családok is, akik ismerősökhöz, rokonokhoz költöztek, ám egy-két héten belül ők is kapnak anyagi hozzájárulást.

Létezik három olyan család, akik egy zeneiskolában vannak elszállásolva, külön-külön, három tanteremben. Ez persze átmeneti megoldás, de rá vannak szorulva erre a lehetőségre, mivel még nem találtak albérletet maguknak.

Cigány családoknál az is problémát jelent, hogy nem egy esetben a főépület mögé építettek egy nem bejelentett melléképületet: ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni a kormány.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a Devecseri cigánytelep felszámolását kérte annak érdekében, hogy a roma emberek is megfelelő körülmények között tudjanak élni. Kolompár Orbán kétmillió forintos támogatást ígért.

Valóban fogadtam a delegációjukat és itt is eszmecserét folytattak egymás között az anyagi támogatás mértékéről. Ezt az összeget nem csak cigány, hanem bármely más, rászoruló lakos megsegítésére kívánják fordítani. Ennél persze magasabb összeget is eljuttatnak hozzánk abban az esetben, ha a közgyűlésük határozatot hoz minderről. Minden összeget, így Kolompár Orbán által nyújtott támogatást is nagy köszönettel fogadjuk.



Mennyire tartanak lehetségesnek egy újabb gátszakadást?

A hőmérsékleti változástól és az esőzéstől függ minden. A szakemberek szerint mindenképpen át fog szakadni a gát, de lehet, hogy ez évek kérdése. Egy kormánydöntés értelmében a kettes számú gát mögé egy négyes számú gátat építenek, amely már nem egy elterelő, hanem egy valódi gát lesz. Fontos megemlítenem, hogy az ebben tárolt vörösiszap már sűrűbb anyag lesz, így nem tud olyan könnyen elfolyni, mint a mostani katasztrófát okozó zacc.

Míg tart a lakhatatlanná vált házak lebontása, addig a kormány új építésű házak felhúzásáról döntött Devecseren.


A belügyminisztérium megbízott csapatai - statikusok, építészek - több alkalommal megvizsgálták a sérült házakat, az eredmények alapján mondjuk meg, hogy melyik házat szükséges lebontani. Egy komfort nélküli lakás után nem jár új lakás, az érintett tulaj egy hasonló - vagy némileg értékesebb - használt ingatlan vásárlásában gondolkodhat. A többi tulajdonos tizennégy építési terv közül választhat: vidéki stílusú házak építését javasoltuk Devecsernek egy olyan részén, amit már előzőleg is lakópark építésére jelöltünk ki.

Az első lakossági tájékoztatón az emberek úgy gondolták, hogy egyen-házakba kell költözniük, számukra nem annyira ismert emberek mellé, a második tájékoztató már jobban sikerült. Mint említettem, tizennégy terv közül választhatnak, valamint biztosítjuk az eredeti lakóközösségek, utcarészek egymás mellé települését is.

A családi vállalkozások a főút mellé települhetnek és az eddiginél nagyobb területet kaphatnak abban az esetben, ha a vállalkozásuk jellege mindezt megköveteli. Ennek következtében kialakulnak a lakóövezetek és a hangosabb tevékenységet elviselő övezetek is.

Mit gondol, leghamarabb mikor költözhetnek be a családok az új otthonaikba?


Az egyik legnagyobb Devecseri cég tizenhat kertes ház megépítését vállalta. Ha tíz napon belül elkezdődnek a munkálatok, ha nem is karácsonyra, de januárra elkészülhetnek a házak: mindez persze az időjárástól is függ. Ha az időjárás nem lesz kedvező, akkor csak április közepére készülhetnek el az épületek.

Mekkora összegre lenne szükségük a város teljes rendbetételére?

Ezt még nem tudtuk megbecsülni, hiszen jelenleg is dübörögnek a munkagépek, amely következtében a falak megrepednek: a belügyminisztériumtól ígéretet kaptunk, hogy mindent helyre fognak állítani. Én akkor tudnám marasztalásra biztatni az embereket, ha munkalehetőséget is tudnánk biztosítani.

Amennyiben az állam támogatást, kedvezményeket adna a befektetőknek, az nagyon nagy segítséget jelentene Devecser város számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását