2024. május 14. - Bonifác

MAL Zrt.: állásfoglalást kérnek

Állásfoglalásért fordult a Fővárosi Bíróság (FB) Polgári Kollégiumához Ruttner György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ügyvédje azzal a kérdéssel, hogy mi tekinthető olyan "rendkívül sürgős szükségnek", amely az alperes megnyilatkozási lehetőségét nem tartja szükségesnek az előzetesen végrehajtható fizetési kötelezettségről szóló végzés kiadása előtt.
2010. november 2. kedd 15:02 - HírExtra
Az ügyvéd, aki lépéséről kedden tájékoztatta az MTI-t, emlékeztetett: tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának az FB. A bíróság ideiglenes intézkedést hozott. Ruttner György ennek kapcsán szeretné megtudni, hogy "az ideiglenes intézkedés méltányolható indokain túl" az alperes bármilyen megnyilatkozási lehetőségétől - így a személyes meghallgatástól vagy az írásbeli nyilatkozattól - el lehet-e tekinteni az előzetesen végrehajtható fizetési kötelezettséget előíró végzés kiadása előtt - írta.

Ruttner György kérelmét a vörösiszap-katasztrófa károsultjai által indított perek várhatóan nagy számával indokolta, valamint azzal, hogy erre a kérdésre vonatkozóan sem kialakult bírói gyakorlat, sem pedig jogszabályi rendelkezés nincs, továbbá "ennek indokát a szóban forgó végzés sem adta meg".

A bíróság lépése azért is kiemelkedő jelentőségű, mert tisztázni kell, hogy "meddig mehet el a bíróság abban, hogy végrehajtható, vagyis kikényszeríthető fizetési kötelezettséget ír elő egy olyan természetes vagy jogi személynek, akinek az ügyről még nincs is tudomása, arról esetleg csak a váratlanul megjelenő végrehajtótól értesül" - közölte az ügyvéd.

A Mal Zrt. fellebbezett az ügyben, a cég ugyanis a megindított perről, a társaságot kötelező végzésről csak az aznapi sajtóból értesült. Ruttner György szombaton azt közölte az MTI-vel: a felek meghallgatása rendkívül sürgős szükség esetében, rendkívül szűk körben (alperesi mulasztás esetében) ugyan mellőzhető, azonban a kérelemre történő írásbeli nyilatkozási lehetőséget a felek számára mindenképpen lehetővé kell tenni, amelytől a Mal Zrt.-t a jelen esetben megfosztották.

A Mal Zrt. bármilyen további intézkedésével megvárja az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla döntését - fogalmazott akkor az ügyvéd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását