2024. május 2. - Zsigmond

Magyar filmmel nyitott a londoni fesztivál

Kocsis Tibor Új Eldorádó című, többszörösen díjazott munkájával nyitották meg csütörtökön este a Screen Green elnevezésű európai dokumentumfilm fesztivált, amelyen 14 ország környezetvédelemről szóló filmjeit mutatják be november 11-ig.
2010. november 4. csütörtök 21:15 - HírExtra
Kocsis Tibor rendező személyesen vett részt filmje vetítésén a londoni Francia Intézetben és utána beszélgetett a nézőkkel - mondta el az MTI-nek Nagy Natália, a Magyar Kulturális Központ sajtótitkára.

Az Európai Bizottság londoni képviselete támogatásával illetve az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Szövetsége) összefogásával létrejött rendezvényre Magyarország, Románia, Csehország, Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Ausztria, Litvánia, Lettország, Spanyolország, Portugália és Nagy-Britannia filmjeit válogatta be a nemzetközi zsűri.

A Londonban működő külföldi kulturális intézetek közül ötben, köztük a magyarban vetítik elosztva 14 ország környezettudatos dokumentumfilmjeit már a 4. alkalommal megrendezett filmhéten. A vetítések után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal - jegyezte meg a sajtótitkár.

A filmek többek között a nyugati országok tej és húsfogyasztásának káros hatásairól, a műanyag szerepéről szólnak és olyan műveket is felsorakoztatnak a fesztiválon, amelyek a környezet és az iparosodás közti érdekellentétet dokumentálja. A bemutatott magyar film is ebbe a kategóriába tartozik.

Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmje 2004-ben készült a romániai Verespatakról, ahol a környező hegyek 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejtenek. Egy kanadai-román cég külszíni fejtésű bányát akar nyitni, mellé több száz hektáros cianidos zagytározó készülne 180 méter magas gáttal. A falu lakosságát elköltöztetnék, a régi házakat megvennék tőlük és lebontanák.

A dokumentumfilm 2005-ben a 36. Magyar Filmszemle fődíjasa lett és elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját is, s azóta az alkotást nemzetközi fesztiválokon sorra kitüntették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását