2024. május 3. - Tímea, Irma

Bőséges termés a programban

Bőséges a termés, mennyiségi szempontból "ez egy nagyon izgalmas év", a dokumentumfilmes mezőny pedig nagyon erős a kedden kezdődő 39. Magyar Filmszemlén - mondta el a versenyprogramban szereplő alkotásokról Herendi Gábor rendező, a szemletanács elnöke az
2008. január 28. hétfő 12:45 - Hírextra

Ugyanakkor hozzátette, a filmek minőségéről még nem tud nyilatkozni.
A 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 103 alkotás - 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film - szerepel.

A filmszemle legfőbb elismerése - idén először - az Arany Orsó díj, a legjobbnak ítélt közönségfilm pedig a nemzetközi zsűri döntése alapján a Moziverzum díjat kap. A külföldi kritikusok az általuk legjobbnak tartott film alkotóját az idén is Gene Moskowitz-díjjal jutalmazzák.

Herendi Gábor kitért arra is, hogy ezúttal nem hozzák hamarabb nyilvánosságra a nyertesek névsorát, hanem a seregszemle záró ünnepségén, február 5-én este borítékból húzzák majd elő a díjazottak nevét.

A záró eseménynek nemcsak a díjazottakhoz, hanem az egész filmszakmához kell szólnia - vélekedett Herendi Gábor, hozzáfűzve, hogy olyan díjátadó gála a vágya, ahol a nyerteseket vastaps fogadja, és ők is mondanak néhány szót a közönségnek.

Mint mondta, talán jobban "megágyaz ennek", ha nem "lefutott" a mustra eredménye.
"Az egész szemlét annak a jegyében szeretném eltölteni, hogy benne van a levegőben az egymás iránti tisztelet és megbecsülés" - jegyezte meg Herendi Gábor.

A megnyitó ünnepségről szólva megemlítette, hogy a Magyar Mozgókép Mestere díj és az életműdíj mellett az idén is átadják az Árvai Jolán-díjat, s az összes versenyben lévő játékfilmből egy egyperces ízelítőt vetítenek.

A szemletanács elnökének tájékoztatása szerint az idei seregszemlét Várkonyi Zoltán emlékének szentelik, ezért a kétszeres Kossuth-díjas kiváló művész által készített filmekből egy összeállítást is műsorra tűznek, a válogatásban a hozzá közel álló emberek is megszólalnak.

Megemlékeznek a magyar filmélet azon személyiségeiről, akik tavaly hunytak el, Gaál István emléke előtt tisztelegve pedig levetítik a Balázs Béla-díjas, érdemes művész félbemaradt, Velencéről szóló filmjét - folytatta Herendi Gábor, aki beszámolt arról is, hogy a filmszemlén lesz a premierje Czakó Ferenc Arc című animációs filmjének.

A február 5-ig tartó seregszemlének a Millenáris, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását