2024. április 29. - Péter

A törökök asszisztálnának a szerb-koszovói békéhez

Törökország kész előmozdítani a párbeszédet Szerbia és Koszovó között, hogy hozzájáruljon a Balkán stabilitásához és biztonságához - mondta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Pristinában, kétnapos koszovói látogatása első napján.
2010. november 3. szerda 21:24 - HírExtra
A török miniszterelnök először jár hivatalos úton Koszovóban, mióta a volt szerbiai tartomány kikiáltotta függetlenségét. A szerb-koszovói párbeszéd elindítása ösztönzőleg fog hatni az újabb államelismerésekre - mondta Erdogan, miután Pristinában tárgyalt Hashim Thaci koszovói kormányfővel, utalva a Koszovó nemzetközi elismerését célzó erőfeszítésekre. Koszovót eddig mintegy 70 ország ismerte el.

Az ENSZ szeptember elején fölszólította a belgrádi és a pristinai vezetést, hogy kezdjenek párbeszédet egymással a koszovóiak mindennapjait érintő, még nyitva álló kérdésekről.

Koszovóban azonban szeptember végén Fatmir Sejdiu államfő lemondásával belpolitikai válság tört ki, amelynek eredményeként december 12-én előre hozott parlamenti választásokat rendeznek. Megfigyelők szerint csak az után kezdődhet meg a párbeszéd Belgrád és Pristina között, hogy Koszovóban megalakul az új kormány.

A török kormányfő kijelentette: biztos benne, hogy hamarosan más muzulmán országok is el fogják ismerni Koszovót. Törökország az elsők között, már a függetlenség 2008. február 17-i kinyilvánításának másnapján elismerte Koszovót önálló államnak.

A leköszönő koszovói kormányfő kijelentette, Koszovó várja a további török befektetőket. A koszovói kormány idén tavasszal a Bechtel amerikai cég és a legnagyobb török építőipari vállalat, az Enka alkotta konzorciumot bízta meg a Koszovót az albán határtól a szerb határig átszelő, négysávos autópálya megépítésével.

Erdogan kétnapos koszovói látogatásán felkeresi a NATO vezette koszovói békefenntartó haderőben, a KFOR-ban szolgáló, - Koszovó délnyugati részén, Prizren környékén állomásozó - 530 fős török kontingenst. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását