2024. május 17. - Paszkál

Ne tegyenek elhamarkodott lépéseket

A pilisszentkereszti települési és kisebbségi önkormányzat vezetőjét is arra kérte a MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, hogy ne tegyenek elhamarkodott lépéseket a helyi Szlovák Ház körül kialakult ügyben - mindezt maga Gémesi Fe
2008. április 30. szerda 17:34 - Hírextra
Az államtitkár közölte, kedden beszélt Lendvai Józseffel, a település polgármesterével, Demjén Tamásnéval, a település szlovák kisebbségi önkormányzatának vezetőjével és Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal.

Az ombudsman korábban ajánlásokat és javaslatokat fogalmazott meg az ügyben április 30-i határidővel és arról akart tájékozódni, hogy milyen a kisebbségi jogokat érintő döntéseket hoztak az eset kapcsán.

Lendvai József polgármestertől Gémesi Ferenc azt kérte, hogy a települési és a kisebbségi önkormányzat egyeztessen egymással, akkor is, ha a település vagyonáról, amelybe a Szlovák Ház is beletartozik, a települési önkormányzat joga dönteni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egyelőre nekik is értelmezniük kell az önkormányzati határozatot, mert az több kérdésről is szól.

Gémesi Ferenc a távirati irodának adott nyilatkozatában pontosította a szlovák sajtóban megjelent híreket. Elmondta, hogy az ott leírtakkal ellentétben a kisebbségi önkormányzatok elhelyezése nem a kormány, hanem a települési önkormányzatok feladata. Ha a kisebbségek jogai ezzel összefüggésben sérülnek, a kormány annyit tehet, hogy felhívja erre a figyelmet, de a törvény adta kereteket nem lépheti át.

Pilisszentkereszt képviselő-testülete keddi ülésén szabályozta a Szlovák Ház használatát; a szabályozás értelmében az épület a jövőben elsődlegesen hatósági feladatok és közfeladatok ellátására vehető igénybe. A polgármester szerint ezzel az eddigi használat kereteit adták meg, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője viszont azt sérelmezi, hogy csak alkalmilag használhatják az ingatlant.

Lendvai József polgármester a távirati irodának szerdán elmondta, két döntést hoztak. Az egyikben meghatározták a nemzetiségi önkormányzatoknak átadott ingatlanok körét; használati jogot adtak egy szolgálati lakás, iroda ingyenes használatára. Ez plusz lehetőség, ilyen eddig nem volt, még a Szlovák Házban sem - jegyezte meg.

Közölte, a testület egy másik döntésével a Szlovák Ház működését szabályozták.
Az MTI birtokába került szabályzat szerint a Szlovák Ház emeleti irodahelyiségét az önkormányzat elsődlegesen tárgyalási célra, hatósági feladatok és közfeladatok ellátására használja. A tárgyalót a nemzetiségi önkormányzatok, a Pávakör, a Pilisszentkereszti Szlovákok Szervezete, a Szlovák Regionális Központ, valamint a község bejegyzett társadalmi szervezetei vehetik igénybe - alkalmilag és a szükséges mértékben - alapfeladataik ellátásához.

Az esetről a szerdai szlovák lapok is beszámoltak. A SME című szlovák liberális napilap jegyzetírója a pilisszentkereszti önkormányzat "elvakult hatalmi önkényét és parttalan arroganciáját" vélte felfedezni az eset mögött.

A pozsonyi Pravda arról ír, hogy "a magyar kormány kisebbségekről való gondoskodása kizárólag a nem Magyarországon élő kisebbségekre korlátozódik." A lap szerint a pilisszentkereszti szlovákokat módszeresen elnyomják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását