2024. április 29. - Péter

Öregszünk, bevándorlók kellenek

Az Európai Bizottság (EB) szerint Magyarországnak a lakosság korosodása miatt az elkövetkező két évtizedben nagyszámú bevándorlóra lesz szüksége, idézte csütörtöki számában Franco Frattinit a Financial Times című brit lap.
2007. szeptember 13. csütörtök 11:07 - Hírextra
Brüsszeli becslések szerint a következő 20 évben 20 millió bevándorlóra lesz szükség, és az EU-nak változtatnia kell politikáján: a beköltözőkre nem fenyegetésként kell tekinteni, hanem az európaiak életét megkönnyítő lehetőségre - legalábbis, ha jól irányítják.

Frattini minderről csütörtökön beszél majd az EU igazság- és belügyminisztereinek informális lisszaboni találkozóján, de a brit Financial Times hozzájutott a beszéd szövegéhez.

Ma az EU országaiba irányuló bevándorolók 85 százaléka szakképzetlen, míg az Egyesült Államokba érkezőknek csak öt százaléka tartozik ehhez a réteghez. Ugyanakkor 55 százalék szakmunkás választja Amerikát, míg az EU-ba csak öt százalékuk tart.

Brüsszel a jövő hónapban rukkol ki konkrét, adminisztrációs javaslattal, az amerikai zöld kártya mintájára bevezetnék a kék kártyát, amely megkönnyíti külföldiek letelepedését és munkavállalását. Az engedély kezdetben két évre szól, amely meghosszabbítható további hárommal. Az EU ugyanakkor nem akar részt venni a fejlődő országok agyelszívásában, vagyis a felsőfokú végzettségűek csak átmeneti ideig dolgozhatnának, viszont a hazájukba visszatérők később minden bürokratikus nehézség nélkül vállalhatnak ismét munkát egy uniós tagállamban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását