2024. május 19. - Ivó, Milán

Megrekedtek a tárgyalások Románia és az IMF között

Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége között - adta hírül vasárnap a román média.
2010. október 31. vasárnap 19:31 - HírExtra
A Mediafax román hírügynökség és a Gandul című román napilap meg nem nevezett román hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a feleknek nem sikerült megállapodniuk egy kormányrendeletről, amely a hitelvásárlók számára kedvezőbb feltételeket teremt.

A román kormány ugyanis az idén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szerint a bankok nem módosíthatják a hitelszerződéseket, és nem emelhetik a kamatot az ügyfél tudta nélkül, illetve megszigorította a szerződések módosításának feltételeit.

A Valutaalap küldöttsége arra figyelmeztette a román kormányt, hogy ez az intézkedés több száz millió euró veszteséget okozhat a bankoknak, ha visszamenőleges hatállyal, vagyis a rendelet hatályba lépése előtt megkötött lakossági hitelszerződésekre is kiterjesztik, és ez kudarcra ítélheti a makrogazdasági stabilitás visszaállítására irányuló erőfeszítéseket. A Mediafax szerint az IMF a rendelet hatályon kívül helyezését kérte, amit a román hatóságok nem akarnak elfogadni.

Vasárnap este Traian Basescu román államfő ismét találkozni fog az IMF küldöttségével, miután szombaton délelőtt folytatott már egy megbeszélést. A román kormány szóvivője megerősítette, hogy Emil Boc miniszterelnök is részt vesz a román elnöki hivatalban vasárnap este sorra kerülő tanácskozáson.

A tervek szerint a hét elején befejeződik az IMF-küldöttség romániai látogatása, az említett források szerint azonban nem kizárt, hogy a delegáció meghosszabbítja romániai tartózkodását a felmerült nézeteltérések miatt. Az IMF-küldöttség a soron következő negyedéves felülvizsgálatot végzi, amelyen eldől, hogy a nemzetközi pénzintézet folyósítja-e a tavaly megkötött, csaknem 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás utolsó részletét Romániának, vagy sem.

Ezen kívül a tanácskozáson tárgyaltak arról is, hogy Románia megköti-e az újabb, úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést, amelyről a román államfő többször is úgy nyilatkozott, hogy szükséges Bukarest számára. Román gazdasági szakemberek szerint a mostani gazdasági helyzetben Romániának még szüksége van az IMF-re, és nem teheti meg, hogy felbontja az érvényben lévő hitelmegállapodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szkita73
2010. október 31. 20:26
Sajnos van olyan szerencsém, hogy Romániában élek és rendelkezem hitellel is euróban. Ezelőtt 4 évvel vettem fel hitelt ingatlan garanciával 7,9%-kal, ami 6 hónap után 8,4-re nőtt és mikor elkezdődött a válság 2009 januárjában 10 %-ra nőtt az eurós hitel. Írtam nekik levelet, hogy mi alapján emelték meg az eurós hiteleme ennyire (285 euróról 325 euróra, míg a havi keresetem 370 euró), mikor az EUROBOR 4,25 %-ról 1 %-ra esett. A válasz az a volt (a legnagyobb francia bank), hogy nőttek a kiadásaik (a bánat érti mi nőhetett egy már érvényben levő hitelnél) és az én hitelem nincs kötve az EURIBOR-hoz, így jóguk van emelni. A román kormány ezt próbálta rendezni (elég sután), hogy minden érvényben levő hitelt kötni kell ha eurós az EURIBOR-hoz, ha lejes akkor a ROBOR-hoz és a bank a kliens beleegyezése nélkül nem változtathatja a kamatot. Az általam lassan utálatnak örvendő bankom első ajánlata az volt, hogy a változó kamatú hitelemet fix kamatossá teszi (ez egy húsz éves hitel), majd két hét múlva az volt az ajánlata, hogy a mostani 10 % kamatból lesz 10%-EURIBOR (jelenleg 0,81 EURIBOR és 9,19 bank nyereség), ez azért fájdalmas mert az EURIBOR visszafog jutni a válság előtti szintre, tehát én akit segített az állam lassan 13 %-kos kamatú eurós hitellel fogok rendelkezni. Erre jön az IMF és az uniós biztos (aki mellesleg magyar), hogy a bankoknak így 100 millió eurós vagy milliárdos vesztesége lesz. Valaki magyarázza el nekem, hogy hol lesz ilyen nagy veszteségük mikor lassan tíz bőrt húznak le rólam és még másokról, vagy tőlünk várják, hogy kifizessük a sok bebukott hitelt?. 2008-ban a romániai bankoknak milliárd eurós nyereségük volt, 2009-ben 100 milliós (válságban). Most már kit képvisel az IMF és mi szerepe? Elnézést kérek ha valakit untattam, a hozzászólásommal, de ez a hír szerintem így teljes és figyelmeztető azok számára kik az IMF magyarországi befészkelődése mellett kardoskodnak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását