2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mit rejt az Amazonas?

Az Amazonas-medencében átlagban háromnaponta látványos, addig ismeretlen fajra bukkannak - érzékelteti a terület biológiai gazdagságát a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden kiadott jelentésében.
2010. október 27. szerda 07:57 - HírExtra
Az ENSZ égisze alatt zajló nagojai biodiverzitási csúcstalálkozó alkalmából megjelentetett kiadvány szerint 1999 és 2009 között nem kevesebb, mint 1220 új állat- és növényfajt találtak a kutatók Amazóniában, többek között egy limuzin hosszúságú anakondafajt, egy majmokat evő harcsafélét, egy rózsaszín folyami delfint, egy kék csáprágójú pókot és számos nyílméregbékafélét.

A becslések szerint a legalább 40 ezer fajt számláló amazóniai növényvilág is elképesztő sokszínűséget mutat. A WWF közlése szerint az ecuadori esőerdő egy alacsonyan fekvő, mindössze egyhektáros területe ezer növényfajt rejtett, míg egy 24 hektáros kolumbiai esőerdőrész háromezer növényfajnak adott otthont.

"Ez a jelentés világosan bemutatja az amazóniai élővilág hihetetlen, elképesztő sokszínűségét ... Ugyanakkor ez a hihetetlen régió nyomásnak van kitéve az ember jelenléte miatt. A táj nagyon gyors ütemben alakul át" - fogalmazott újságíróknak Francisco Ruiz, a WWF Élő Amazónia kezdeményezésének vezetője a jelentés bemutatása kapcsán.

A természetvédelmi szervezet adatai szerint az elmúlt 50 évben az Amazonas-menti esőerdő 17 százalékát, azaz körülbelül két spanyolországnyi területet irtottak ki a faanyagért, valamint hogy helyet szabadítsanak fel a mezőgazdasági tevékenységek, így például a szarvasmarha-tenyésztés és az olajpálma-ültetvények számára.

A brazil kormány a WWF-fel, a Világbankkal és más szervezetekkel együttműködve az elmúlt hat év során 32 millió hektár védett esőerdőt jelölt ki az ország területén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását