2024. március 29. - Auguszta

A szétválasztott ikrek egyike már felébredt

A héten maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikét felébresztették a mesterséges kómából.
2009. november 19. csütörtök 10:28 - HírExtra
Trishna beszél és normálisan viselkedik - közölte csütörtökön a beavatkozást végző melbourne-i műtéti team vezetője. Wirginia Maixner, a Royal Children's Hospital idegsebészetének igazgatója elmondta, a kislány olyan jól van, hogy akár el is hagyhatná az intenzív osztályt.

Ikertestvérét, Krishnát csütörtökön napközben kezdik lassan visszahozni a mélyaltatásból. A szétválasztás az ő testében és keringésében nagyobb változásokat idézett elő, ezért nála lassabb alkalmazkodásra, felépülésre számítanak az orvosok. A szakemberek remélik, legkésőbb péntek reggelre megtudják azt is, hogy Krishna agya miként reagált a beavatkozásra. Jó jel, hogy a szerdán elvégzett MRI-vizsgálat nem mutatott agykárosodást, sőt Maixner szerint valóban jó kimenetel jósolható az agyi letapogatás alapján.

A jövő hónapban harmadik évüket betöltő lányok a koponyájuknál összenőve születtek, agyszöveteik és agyi ereik egy része is közös volt. Kedden 25 órás műtéttel választották szét őket, majd egy 6 órás plasztikai helyreállító beavatkozáson is átestek.

Maixner elmondta, hogy felépülésük után először járni kell megtanulniuk az ikreknek, amihez időre és türelemre lesz szükség.

Az összenőtt ikerpárt 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten is átestek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását