2024. május 10. - Ármin, Pálma

Hamarosan szeretjük a szerbeket?

A magyar EU-elnökség alatt intenzív lesz a kapcsolat Magyarország és Szerbia között - közölte Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.
2010. október 15. péntek 16:13 - HírExtra
Egy intenzív kapcsolat kezdete?

Vuk Jeremic azt ígérte: Szerbia mindent megtesz az uniós integrációjáért, igyekeznek elérni, hogy október 25-én a külügyminiszterek tanácsa felkérje az Európai Bizottságot, mondjon véleményt arról, felkészült-e Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Martonyi János külügyminiszter megerősítette, nagyon fontos, hogy tíz nap múlva kedvező döntést hozzanak, Magyarország ugyanis határozottan támogatja Szerbia uniós integrációját. A tárcavezető egyúttal elmondta: a magyar Országgyűlés a következő hetekben ratifikálja a Szerbia és az EU között létrejött társulási és stabilitási egyezményt.

Budapest azt is szorgalmazza, hogy minél előbb kezdődjenek meg a tárgyalások Belgrád és Pristina között, ahogyan azt a nemrég született ENSZ-határozat előirányozta - emelte ki magyar tárcavezető.

A kérdés

Arra a kérdésre, ha Szerbia uniós befogadásának feltétele lenne, hogy a belgrádi kormány ismerje el Koszovó függetlenségét, Vuk Jeremic úgy fogalmazott: a volt szerb tartomány függetlenségét nem ismerik el, mert ez ellenkezne a szerb alkotmánnyal és a szerb nép akaratával is, s szerinte Koszovó ügyét az EU-integrációtól elkülönítve kell kezelni.

A szerb külügyminiszter úgy értékelte: a magyar-szerb kapcsolatok erősek, tartalmasak és egyre kedvezőbben alakulnak; szólt arról is, hogy a közeljövőben három-négy alkalommal is találkozik majd magyar partnerével. Hozzátette: magyar kollégájával pénteken a soros magyar uniós elnökség céljairól, a nyugat-balkáni régió helyzetéről is beszéltek.

Martonyi János megemlítette, hogy a találkozón szó volt Orbán Viktor kormányfő belgrádi látogatásáról, valamint a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság várható üléséről.
A magyar külügyminiszter emlékeztetett: első hivatalos látogatásán Belgrádban járt, ezt viszonozza most Vuk Jeremic.

Bűnösök vagyunk?

Arra az újságírói kérdésre, mikor kezdheti meg munkáját az a történészbizottság, amely az 1944-45-ös vajdasági eseményeket vizsgálja ki, a szerb külügyminiszter elmondta: két hete kértek fel kilenc történészt a munkára, s reméli, hogy a testület hamarosan elindíthatja tevékenységét.

1944-45-ben az egykori Jugoszláviában, a mai Bácska és Bánát, valamint a baranyai háromszög területén a bevonuló jugoszláv partizánalakulatokból létesült új katonai hatóság utasítására tömegesen kínozták meg és végezték ki a kollektív bűnösséggel vádolt magyar és német nemzetiségű lakosokat.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását