2024. május 5. - Györgyi

17 éve egyesült újra Németország

Szerdán ünnepli Németország az újraegyesítés 17. évfordulóját. A német lakosság négyötöde pozitívnak tartja a volt NDK beolvadását a szövetségi köztársaságba.
2007. október 3. szerda 12:06 - Hírextra
Németország-szerte az 1990 október 3-i újraegyesítésre emlékeznek a polgárok. Az aktuális közvélemény kutatások szerint a német emberek 79 százaléka üdvözli, hogy bő négy évtized után megszűnt Németország kettészakítottsága.

Szerdán Mecklenburg-Előpomeránia tartományi fővárosában, Schwerinben tartják az újraegyesítés 17. évfordulójának központi ünnepségét. A Berlintől 60 kilométerre, északra fekvő, vizekben gazdag gyönyörű városkában, ökonomikus istentisztelettel veszi kezdetét a megemlékezés.

A schwerini Állami Színházban Horst Köhler szövetségi államfő és Angela Merkel kancellár asszony lesz a nemzeti ünnep fő szónoka. Régi hagyomány már, hogy október 3-a kapcsán szó esik Magyarország történelmi szerepvállalásáról. A berlini Reichstag falán emléktábla őrzi az osztrák-magyar határnyitás (1989 szeptember 10.) napját, mely megnyitotta az utat Németország újraegyesítése felé.

A berlini fal 1989 november 9-i ledőlésével átjárhatóvá váltak a belnémet határok. 1990 tavaszán első és egyben utolsó alkalommal szabad választásokat tartottak a Német Demokratikus Köztársaságban. 1990 július 1-én gazdasági, pénzügyi, szociális szövetségre lépett az NDK és Az NSZK, eltűnt a keletnémet márka.

1990 október 3-án pedig hivatalosan is létrejött az egységes Németország: ez a hajdani NDK beolvadását jelentette a Német Szövetségi Köztársaságba.

Ma már tardició, hogy a német nemzeti ünnep alkalmából nyitott napot tartanak az NSZK iszlám vallási központjaiban. Szerdán Németország négy nagy mecsetjében, 100 ezer egyéb vallású látogatót is várnak a békés együttélés szellemében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását