2024. május 5. - Györgyi

Balogh: minél előbb neki állni a munkának

A lehető leghamarabb el kell kezdenie a munkát a Közszolgálati Közalapítványnak - mondta az MTI-nek kedden Balogh László, akit a médiatanács első ülésén javasolt a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének.
2010. október 12. kedd 20:34 - HírExtra
Balogh László, aki eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyettese volt, az MTI-nek elmondta: a testület alakuló ülése jövő héten várható. Hozzátette: ismeri a kuratórium többi megválasztott tagjának munkásságát. Mint kifejtette: mindenkinek érdeke, hogy megerősödjön a közszolgálati média, amely felveheti a versenyt a kereskedelmi médiával. Egyúttal bízik benne, hogy sokkal hatékonyabb munkát tudnak majd végezni, mint a hasonló testületek korábban tették.

Hangsúlyozta: bár a törvény legalább kéthetenkénti ülésezési rendet ír elő, biztos abban, hogy a sok teendő miatt sokkal gyakrabban kell majd összeülniük. A feladatok között a három megszűnt közalapítvány (a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány) és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete átadás-átvételét, valamint a szabályzatok elkészítését említette.

A négy közmédium vezérigazgatójának választására vonatkozó kérdésre azt felelte: szándéka, hogy a médiatanács jelölése után haladéktalanul döntsenek a kérdésben. Ennek menete a törvény alapján a következő: a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgató-jelöltjeire a médiatanács elnöke tesz javaslatot, médiumonként két személyre. A médiatanács elfogadja a jelölteket, és javasolja a kuratóriumnak, hogy válasszon ki egyet-egyet közülük.

Ha a médiatanács nem fogadja el az elnöke által javasolt jelöltek valamelyikét, akkor az elnök új jelöltre tesz javaslatot. A médiatanács csak akkor tehet javaslatot a kuratóriumnak, ha mind a két jelöltet elfogadta.

Az Országgyűlés hétfőn választotta meg a nyolctagú Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját: Bencze Izabellát, László Miklóst és Varga Szilviát - ők a kormánypártok jelöltjei -, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP, Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Mátét, a Jobbik jelöltjét. A hat tagot egyenkénti szavazással - nem listás módon - az Országgyűlés a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatával választották meg, mindannyiukat nagy többséggel. A közalapítvány elnökére és egy további tagjára a médiatanács kedden tett javaslatot.

A törvény szerint a kuratórium akkor alakul meg, amikor tagjait megválasztják. A kuratórium tagjainak és elnökének megbízatása az eskütétel után válik hivatalossá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását