2024. május 8. - Mihály

Gyurcsány: Bővülnie kell az Uniónak

Tovább kell vinni az Európai Unió bővítésének folyamatát - mondta a miniszterelnök a Táncsics Alapítvány konferenciáján Budapesten szombaton. Hozzátette: tisztességes forgatókönyvet kell adni az unióba belépni kívánó nyugat-balkáni országok számára.
2008. december 13. szombat 12:31 - Hírextra
A Szociáldemokrácia és a bővítés következményei című konferencián a kormányfő leszögezte: ha igaz az a mondás, hogy a válság egyben lehetőség is, akkor Európa hatalmas lehetőség előtt áll. A világ nyugalmának és fejlődésének alapja az amerikai-európai együttműködés lehet - közölte Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a gazdasági válsággal vége van annak a korszaknak, amelyet a szabályozatlan pénz kapitalizmusa jellemez, a változás új lehetőségeket teremt Európa számára. Hozzátette: az átalakuló világrendben Európa markánsabb szerephez juthat, ha van erős, közös európai tudat és cselekvési szándék.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ha Európát belső konfliktusok bénítják, akkor nem tud elegendő erőt találni ahhoz, hogy a kinyíló új világban újrafogalmazza saját erősebb, meghatározóbb, befolyásosabb szerepét.

Az unió bővítéséről azt mondta: a horvát csatlakozást követő időszakra nincs kimunkált stratégiája Európának, sokan az időhúzásra játszanak. Gyurcsány Ferenc szerint ki kell dolgozni ezt a forgatókönyvet, Magyarországnak történelmi felelősége van, hogy ebben nem taktikázik. A kormányfő büszke és boldog lenne, ha Horvátország akkor válna az unió tagjává, amikor 2011-ben Magyarország lesz a soros elnök.

Az uniós tagállamok együttműködésének mélyítéséről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Magyarország álláspontja szerint minél több területen, minél mélyebb együttműködésre van szükség.

"Ha lehet, együtt kell tartani az unió szerelvényét, amely 27 vagonból áll, de nehéz úgy masinisztának lenni, hogy vannak a mozdony mögött olyan szerelvények, amelyek lassabban, mások meg gyorsabban akarnak menni. Ilyen mozdony nincs" - fogalmazott a kormányfő.

Ami most történik, az az európai baloldal számára az elmúlt két évtized konzervatív és liberális dominanciáját követően új lehetőség arra, hogy új egyensúlyt teremtsen a civil társadalmi szereplők, az állam és a piac között - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását