2024. április 28. - Valéria
Karsai mindent megtett, hogy ötszáz munkahelyet teremtsen a városban, számításait a MOL és az egymillió új munkahelyet ígérő Fidesz alaposan keresztülhúzta. MOL-os offshore cégek és gázmaffia lenne a háttérben?
2010. október 1. péntek 15:20 - HírExtra

"A parasztjaim többet fizetnek ennél"

Nem is ezen van felháborodva a legjobban Karsai, hanem azon, hogy Battonya alól a MOL kiszívja az olajat Algyő irányába az értékes termálvízzel együtt és ezért csak évi huszonöt millió forint éves iparűzési adót fizet a településnek. „A parasztjaim többet fizetnek ennél”.

A polgármester kész elmenni a végletekig, hogy az általa megálmodott ötszáz munkahelyet összehozza. Állítása szerint már több száz embert kiképzett kertészeti feladatokra és üvegházi munkára annak tudatában, hogy egy éven belül megindulhat a termelés a gázerőműre épülő üvegházakban. Most nem tudja mit mondjon ennek a sok embernek, ezért „elindítom a 300-400 embert busszal a MOL-hoz. Lopjátok a pénzt, 350-ér adjátok a benzint, miért nem fizettek 200 milliárd adót az államnak?”

Karsai szerint a hatóságok leellenőrizték a battonyai erőmű körüli szerződéseket, hiteleket és pályázatokat, „mindent rendben találtak, nekem ez a lényeg”. Már a MOL se érdekli, van ugyanis alternatíva Battonyán: a termálvíz.

Forró alternatíva


Balneológusok megállapították ugyanis, hogy Battonya alatt található Európa legjobb gyógyvize! Ezt ugyan most a MOL elszívja az olajjal együtt Algyő felé, de a per után Karsai szerint már nem lehet csak úgy lopni a vizet Battonya alól. A 98 fokos vizet meg kútfúrás után felszínre hozzák, s miután kifűti az üvegházakat, a megmaradó 60-70 fokos termálvíz tökéletes lesz a battonyai termálfürdőnek.

De mi Battonya esélye a bíróságon? Karsai szerint: „az az esélyünk, hogy a bíróság a dokumentumok alapján meglátja azt, hogy nem lehet olyat csinálni, hogy erőfölénnyel visszaélnek és felmondanak egy szerződést, ami egy öt-hat milliárdos beruházást semmisít meg.

Akkor miért szerződött le velünk a MOL? Mi is máshogy kezdünk neki, ha tudjuk, hogy a MOL nem akarja kitermelni az inertgázt. Nekünk ezzel nem lett volna bajunk.”

MOL a pácban?

Érezheti a MOL Zrt., hogy a bíróságon gyenge lábakon áll a Karsai féle vádak elleni védekezésben. Ezt támasztja alá, hogy a nemzeti olajtársaság megpróbálta dupla áron megvásárolni a Battonyai Energiapark társtulajdonosainak részét. Nyolc-tíz olyan befektetőről van szó, akiknek már most kettő, öt, tíz millió forintos káruk származott az elmaradt befektetésből.

„a MOL megkereste ezeket, hogy felvásárolja őket dupla áron. Utána elindította volna a felszámolást, megszüntetik az energiaparkot és nincs aki pereljen”- mondja Karsai, majd hozzáteszi, hogy „megbeszéltük, ne adják el egy tál lencséért a becsületet és a tisztességet. A gyors bírósági eljárás után lényegesen többet kapnak mintha leállnak és megegyeznek a MOL- lal.”

Az Energiapark befektetői ebbe belementek, ráadásul az esélylatolgatásban megkért neves ügyvédi irodák is jó alapnak nevezték Karsai szerződéseit a per eredményességéhez.

A német orosz gáz itthon feleannyiba kerül, mint a magyar orosz gáz

Karsai szerint a befektetői részek megvásárlásán kívül bepróbálkozott a MOL azzal is, hogy vegyenek Siófokról rendes gázt az erőműhöz, a battonyai inertet meg hagyják a földben. De az exképviselő úr sem „hülye”:

„Akkor inkább vennénk német gázt, mert az féláron van a magyarhoz képest. Csak két évig tartana megkötni a szerződéseket és addig buknánk az uniós hitelt. Hát hogy a fenébe van az, hogy a német megveszi a gázt az orosztól, visszahozza nekünk és mégis félárba kerül? Mennyit keres a mol vajon az orosz és a saját gázán? Mennyit keres vajon a MOL?”

Ha Buddha szobro állítottam volna Gyurcsánynak

Tudja nagyon jól Karsai József, hogy miért nem ment olajozottan sem az energiapark, sem a MOL szerződés, sem a Battonyai Termálfürdő felújítása:

„Ha én lefekszek és van egy százas nyelvcsapásom, hogy tudjak nyalni Gyurcsánynak vagy Bajnainak, akkor ez mind meg lenne valósítva. De én nem vagyok olyan. Inkább maradjon így, minthogy azt érezzék, hogy egy kétszínű, seggnyaló a polgármesterük. Nem tudtam megalázkodni!

Ha Buddha szobrot állítottam volna Gyurcsánynak, akkor most kész lenne a gyógyfürdő, nem veszekednék. Elvittem a tervrajzot, ami 50 millióba került. Folyamatosan azt mondta, hogy csináld nyugodtan, én vagyok a miniszterelnök, benne lesz a pályázatod a kiemeltek között. Hát nem lett belőle semmi. „


A polgármester szerint az egyik oldalon azért rossz, mert nem nyalt segget, a másik oldalon meg azért, „mert én kommunista vagyok.”

Ezen áll vagy bukik ötszáz munkahely sorsa ma Magyarországon?

Hol a Fidesz a történetben?

Mondhatnánk úgy, hogy sehol. A körzet országgyűlési képviselőjével, Simonka Györggyel többször is beszéltünk telefonon a battonyai erőművel kapcsolatban. Kezdetben azt válaszolta, hogy ő nem tud semmit, de nagyon szeretné, hogy a tervezett több száz munkahely megszülessen, mert a térségnek óriási szüksége lenne rá.

Később már arról tájékoztatott minket, hogy továbbra sem tud semmit, azonban egy kapavágás sem történt Battonyán az erőmű alapkövének lerakása óta.

Az augusztusban helyszíni riportot készítő Hír TV képei mást árulnak el és Karsai is arról tájékoztat, hogy a földmunkákat kezdték el, amikor értesültek a MOL szerződésbontásáról.

Simonka György legutóbbi telefonhívásunkkor már ingerülten válaszolta, hogy semmit nem tud a battonyai beruházással kapcsolatban, mindent elmondott már nekünk és a jövőben ne keressük ezzel kapcsolatban. Említettük neki az előző részben bemutatott hangfelvételt, de nem hozta lázba különösebben, annyit azonban megígért, hogy segít a megfelelő illetékesekhez eljuttatni; ebből sem lett semmi.

Mit csinál Papcsák vidéken?

Megkerestük hát Papcsák Ferencet, a miniszterelnök elszámoltatási biztosát. Sajtós munkatársai arról tájékoztattak bennünket, hogy a biztos úr folyamatosan vidéken tartózkodik és nagyon elfoglalt, nincs ideje meghallgatni a felvételt. Szeptember huszonötödikén, hétfőn is ezt közölték szerkesztőségünkkel, vesztükre.

Az MTI jelentése szerint ugyanis Papcsák egy budapesti konferencián arról beszélt, hogy az előző kormány összes kommunistáját megtalálja és megbünteti. Ha ennyire elszánt, akkor miért nem érdekli a battonyai ügy?

Felhívtuk az elszámoltatás biztosának sajtósait, hogy miért füllentettek szerkesztőségünknek. Nem indokolták, de hivatalos nyilatkozatként ezt válaszolták: „Papcsák Ferenc biztos úr egyéb elfoglaltságai miatt csak az önkormányzati választások után tudja meghallgatni az önökhöz került hangfelvételt.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását