2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hernyófegyver a szappan

Közismert tény, hogy a hernyók leköpik ellenségeiket. Eddig azonban abból indultak ki a biológusok, hogy a váladék elsősorban mérgező anyagokat tartalmaz, amelyeket a rovarok a tápnövényeikből vonnak ki, a méreglövedék erőssége pedig attól függ, hogy mily
2008. november 9. vasárnap 13:10 - Hírextra
A bázeli és a würzburgi egyetem kutatói most arra a felismerésre jutottak, hogy egyes hernyók ellenségeiket tenzidekkel köpik le - ezek az anyagok a szappan, a mosószerek és szinte minden tisztítószer alapelemei.

A bázeli egyetem kutatója, Katrin Blassmann kollégájával, Michael Rostasszal a bagolylepkék családjába tartozó Spodoptera exigua faj hernyóit figyelte meg, miközben azokat hangyák támadták. Megállapították, hogy a hernyók támadóikat egy szappanos oldattal köpik le - olvasható a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban.

A váladékban jelenlévő tenzidek gondoskodnak arról, hogy a hangyapáncél vízhatlansága megszűnjön - a hangya vizes lesz. A kutatók állítása szerint a támadók azonmód elfordultak a hernyótól, és tisztogatni kezdték magukat. A több percet igénybe vevő tevékenység után többnyire már nem mertek új támadást kezdeményezni.

Blassmann és Rostas kísérleti hernyóikat különböző étrenden tartották. Megállapították, hogy bár a váladék színe változó volt, a tenzidek koncentrációja mindig ugyanakkora maradt, és mérget sem sikerült kimutatniuk. Más fajok hernyóiban is találtak azonban tenzideket.

Arra következtettek ebből, hogy a tenzides köpet egyfajta alapvédekezés lehet. Ezt még esetleg dúsíthatják az állatok növényi méreganyagokkal. Ezenkívül bebizonyosodott ezzel, hogy nem az ember vetett be először szappanos oldatokat kártevők ellen, hanem a hernyók…
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását