2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szlovákia: kivonják a katonákat Koszovóból

Szlovákia visszavonja katonáit a KFOR koszovói missziójából - jelentette be Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a koszovói Sajkovacban, amikor néhány órás látogatást tett a volt szerb tartományban szolgáló szlovák katonáknál.
2010. szeptember 27. hétfő 16:20 - HírExtra
"Szlovákia szerződése az ősszel lejár. Kötelezettségeinket tehát betartottuk" - jelentette ki Radicová. Kifejtette: a szlovák katonák visszatérése hazájukba szakaszos lesz, az utolsó szlovák katona november végén hagyja el az időközben önállóvá vált szerb tartományt.

Szlovákia nem ismeri el Koszovó függetlenségét.Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter a rádiónak nyilatkozva jelentette be: Csehország kivonja a koszovói KFOR-misszióban részt vevő egységének nagyobbik részét, a katonákat Afganisztánba küldi.

A miniszter szerint a koszovói békefenntartói misszióban mintegy 90 cseh katona marad csak, a többiek néhány hét alatt visszatérnek Csehországba, s megkezdik a felkészülést az afganisztáni misszióra. Jelenleg 430 cseh katona szolgál Koszovóban. Vondra beismerte, hogy a KFOR-misszióból való cseh kivonulásnak anyagi oka is van, a cseh védelmi tárca takarékosságra kényszerül.

Szlovákia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, s Radicová kizárta, hogy ez a tény bármiféle összefüggésben lenne Pozsony mostani döntésével. "A szerződést, azt, hogy meddig leszünk Koszovóban, még az előtt írták alá, hogy Koszovó függetlensége napirendre került volna" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: Szlovákia 11 évig működött közre a katonai misszióban, s teljesítette vállalását. Kérdésre válaszolva - elismeri-e az új pozsonyi kormány Koszovót - Radicová azt mondta: minden attól függ, miként alakul a szerb-koszovói párbeszéd Belgrád és Pristina között.

"Amennyiben ez a párbeszéd létrejön...Mi sosem állítottuk, hogy álláspontunk örök időkre szól" - húzta alá a miniszterelnök. Szlovákia 1999 szeptembere óta 140 tagú egységgel van jelen a koszovói misszióban.

Vondra már a múlt héten, egy NATO-tanácskozáson kifejtette, hogy Csehország jövőre mintegy 170-180 katonával kívánja erősíteni afganisztáni jelenlétét. Jelezte: ennek ára az lenne, hogy Koszovóban csökken a cseh kontingens létszáma. Afganisztánban a jövő évi tervezett emelés után 720-730 cseh katona szolgál majd, akik alapvetően rendőrök kiképzésében vesznek részt. "2012-ben a kontingens létszámát ismét 620-re csökkentenénk" - mondta Vondra a prágai közszolgálati rádiónak.

A védelmi miniszter terveit rövidesen a kormány elé tárja, azokat a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A cseh katonák külföldi misszióinak ügye a parlament hatáskörébe tartozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását