2024. május 14. - Bonifác

OVB: jogokat sértett at MTV

Jogsértő volt az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint, hogy a Magyar Televízió (MTV) nem adta le a Jobbik "cigánybűnözés" kifejezést is használó kampányfilmjét - így döntött a testület hétfői ülésén.
2010. szeptember 27. hétfő 18:21 - HírExtra
Az OVB-hez magánszemélyek fordultak, mert a Magyar Rádió és a Magyar Televízió megtagadta a párt hirdetésének közlését, azt is, amelyben a kifejezést kisípolják. A döntést kifogásolók szerint ezzel a közszolgálati rádió és a közszolgálati tévé megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A Magyar Rádió arra hivatkozva utasította el a Jobbik hirdetésének befogadását, hogy az álláspontja szerint személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

Az MTV jogi vezetője egyebek mellett azzal indokolta az intézmény döntését, hogy a hirdetés ellentétes a médiatörvény azon passzusával, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

Az OVB hétfői ülésén egyórás vita után 6:2 arányban úgy ítélte meg, mind a televízió, mind a rádió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor megtagadta a kifogásolt kifejezést tartalmazó reklámfilm sugárzását, és egyhangúlag adott helyt a kifogás azon részének, amely a "kisípolós" változat megtagadása miatt nyújtottak be. Az OVB eltiltotta a két közszolgálati adót a további jogsértéstől.

Az OVB a televízió és a rádió ügyében lényegében ugyanazon indokok alapján állapította meg a jogsértést: a testület szerint a hirdetések nem lépik túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, mivel nem szólítottak fel bűncselekmény elkövetésére, és nem voltak uszítók.

A határozat ellen szerdán 16 óráig lehet jogorvoslattal élni a Legfelsőbb Bíróságon, annak további két napja van arra, hogy döntsön a kérdésben. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb pénteken döntés születhet a Jobbik reklámfilmje és reklámspotja ügyében, és - mivel szombaton a korábbi évektől eltérően nem lesz kampánycsend - még közölhetők a reklámanyagok.

Az MTI megkeresésére Borbély-Urquhart Julianna, a Magyar Rádió és Kert Attila, a Magyar Televízió kommunikációs vezetője egyaránt úgy nyilatkozott, hogy megvárják az OVB döntésének kézhezvételét, és utána döntenek a továbbiakról.

A Jobbik az OVB hétfői döntése után a korábban a Magyar Televízió és a Magyar Rádió által le nem adott hirdetésének sugárzását várja a közmédiumoktól.

Dúró Dóra szóvivő az OVB döntését üdvözölve az MTI-nek elmondta: eredetileg a hirdetések meghatározott számú lejátszásáról állapodtak meg a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval, a reklámfilmeknek, illetve a hirdetéseknek múlt csütörtöktől kellett volna adásba kerülniük.

A párt a választási bizottság határozata alapján azt várja, hogy a közmédiumok a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák a Jobbik hirdetéseit az október 3-i önkormányzati választásig még hátralévő időben - tette hozzá Dúró Dóra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását