2024. május 5. - Györgyi

Háziorvos hiány lehet

200 betöltetlen háziorvosi poszt van az országban és 4-5 év alatt hatszorosára is nőhet ez szám, ha a szakminisztérium nem állítja meg a fiatal doktorok külföldre vándorlását - véli a Magyar Orvosi Kamara.
2007. október 20. szombat 20:01 - Hírextra
Ma Magyarországon 82 éves a legidősebb aktív háziorvos. Csak Baranya megyében tizenhét 70 éven felüli dolgozik.

Az országban 5600 háziorvosi körzet van, ebből 200 ellátatlan - e rendelőkbe helyettesítő orvos jár, hetente egyszer.
Baranya megyében 17 olyan háziorvos dolgozik, aki már elmúlt 70 éves. A 6000 orvosból 2100 már nyugdíjas, de még mindig dolgozik.

A fiatalok többsége a diploma után inkább Nyugat-Európába megy dolgozni. Vagy más szakmát választ. Az orvosi kamara adatai alapján évente csupán két tucat új orvos kezdi el pályáját Magyarországon.

"Érdekeltté kell tenni az orvosi képzésen belül azokat a kollegákat, akik törik a fejüket, hogy milyen területet válasszanak a háziorvosi szakterületet érdekesebbé illetve nyilván egzisztenciális és munkakörülmények szempontjából is csábítóbbá, kedvezőbbé kellene tenni. - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyenes Géza a Magyar Orvosi Kamara titkára

Az egészségügy minisztérium az átképzésben látja a lehetőséget. Ez azt jelentené, hogy a már orvosként dolgozók, az Országos Alapellátási Intézet segítségével háziorvosokká képezzék át magukat.

"Addig amíg a szakképesítést megszerzik, addig az intézet által a hátrányos helyzetekre, vagy ellátatlan területekre, kihelyezett körzetekben fognak dolgozni, és mi abban bízunk, hogy megszeretik ott őket, ők is megszeretik a területet, és ott maradnak - nyilatkozta a Független hírügynökségnek Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A háziorvosok fizetéséről fél éven belül tárgyal a parlament Egészségügyi bizottsága. Emellett a minisztérium szerint az önkormányzatoknak is tenniük kell majd azért, hogy a háziorvosok szívesen menjenek a körzetbe dolgozni. Szebb rendelőket és szolgálati lakást kellene biztosítaniuk, ehhez pedig a Regionális Operatív Program nyújthat majd segítséget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását