2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: a fidesz első csontváza a Kongsberg-szerződés

Az MSZP szerint az első Orbán-kormány csontváza a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Kongsberg vállalat szerződése, amely húszmilliárd forintba is kerülhet az adófizetőknek, de nem a Szekeres Imre által kezdeményezett szerződésmódosítás, hanem a jobboldali kormány által hozott 2002-es döntés miatt.
2010. szeptember 27. hétfő 18:07 - HírExtra
A Magyar Nemzet hétfői száma írta arról, hogy beperelte a Honvédelmi Minisztériumot a norvég Kongsberg cég, mert a tárca a volt miniszter, Szekeres Imre jóváhagyásával úgy módosított egy beszerzési megállapodást, hogy nem nyújtott kompenzációt. A napilap szerint a társaság csaknem húszmilliárd forint elmaradt bevételt kérhet számon.

A szocialista párt erre reagálva hétfőn közölte: az első Orbán-kormány döntött arról 2002 tavaszán, hogy a norvég Kongsberg cégtől szerzi be a harcászati rádiókat, úgy, hogy akkor még a Magyar Honvédség igényei szerinti technikai követelményeknek megfelelő rádiókkal a társaság nem is rendelkezett. Ráadásul 9000 darabot rendeltek, ami több mint kétszerese volt a szükséges mennyiségnek - állítja az MSZP.

A párt álláspontja szerint az elhibázott döntés eredménye volt, hogy a norvég cég többszöri határidő módosítás kérése után sem volt képes a szerződésben vállalt minőségű rádiókat leszállítani.

A közlemény felidézte: miután a szerződés teljesítése folyamatosan csúszott és minőségi problémák is voltak, Szekeres Imre honvédelmi miniszter kinevezése után kezdeményezte a szerződés módosítását. A 2007-es módosítás célja az volt - mint írták -, hogy csak a honvédség valós igényeinek megfelelő mennyiségű, korszerű és működőképes rádiót szerezzenek be, ugyanakkor kompenzálják a norvég cég bevételcsökkenését.

A szerződést a HM és a Kongsberg cég egyaránt jóváhagyta, a miniszter az Országgyűlés honvédelmi bizottságát részletesen tájékoztatta a tárgyalásokról, a megállapodást nyilvánosságra hozta.

Az MSZP emlékeztetett arra, hogy a szerződésmódosítás alapján kezdődtek meg a kompenzációs tárgyalások, amelynek során a Kongsberg cég teljesíthetetlen elvárásokkal lépett fel, amit a Honvédelmi Minisztérium vezetése elutasított, mivel az indokolatlannak tartotta és a szerződésnek sem felelt meg.

A szerződésmódosításban ugyanis szó sem volt arról, hogy az eredeti összegben jár kompenzáció, hanem csak és kizárólag az előkészítés költségeinek erejéig, amely annak csak töredéke, 1-3 százaléka - áll a közleményben.

Az MSZP úgy látja, a Kongsberg cég a Fidesz-KDNP kormányra kerülésének lehetősége miatt lépett fel indokolatlan igényekkel. Ezt támasztja alá a Fidesz-KDNP pártlapjában hétfőn megjelent írás, amely megalapozatlanul tényként közli, hogy a cégnek az eredeti összegnek megfelelő kompenzáció jár, ezzel kívánja előkészíteni, hogy az indokolatlan kompenzációt a HM kifizesse - olvasható a dokumentumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását