2024. május 14. - Bonifác

Jobbik: nem változtatnak a hirdetéseken

A Jobbik az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői döntése után a korábban a Magyar Televízió és a Magyar Rádió által le nem adott hirdetésének sugárzását várja a közmédiumoktól.
2010. szeptember 27. hétfő 19:04 - HírExtra
Dúró Dóra szóvivő az OVB döntését üdvözölve az MTI-nek elmondta: eredetileg a hirdetések meghatározott számú lejátszásáról állapodtak meg a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval, a reklámfilmeknek, illetve a hirdetéseknek múlt csütörtöktől kezdve kellett volna adásba kerülniük.
A párt a választási bizottság határozata alapján azt várja, hogy a közmédiumok a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák a Jobbik hirdetéseit az október 3-i önkormányzati választásig még hátralévő időben - tette hozzá Dúró Dóra.

Az OVB hétfői ülésén kimondta: jogsértő volt, hogy a közmédiumok a "cigánybűnözés" kifejezés elhangzása miatt megtagadták a Jobbik hirdetésének befogadását, és a kifogásolt szót kisípolva tartalmazó verzió lejátszásától is elzárkóztak.

A testület úgy ítélte meg, hogy a reklám nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, mivel nem szólított fel bűncselekmény elkövetésére és nem volt uszító. A 6:2 arányban meghozott határozat szerint a közmédiumok megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét; míg a kisípolt verzió elutasítását egyhangúlag jogsértőnek ítélte az OVB.

A testület mindkét közmédiumot eltiltotta a további jogsértéstől.

A határozat ellen a Legfelsőbb Bíróságon lehet jogorvoslattal élni.

A Jobbik azután fordult az Országos Választási Bizottsághoz, hogy a Magyar Rádió a személyhez fűződő jogok és egy államalkotó kisebbség méltóságának megsértésére, a Magyar Televízió pedig a médiatörvényre hivatkozva megtagadta a párt választási hirdetésének sugárzását.
Vona Gábor pártelnök ezután a véleményszabadság durva, az elmúlt húsz évben példátlan korlátozásának nevezte a közmédiumok döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását