2024. április 19. - Emma

Felsőzsolca: újabb házak váltak életveszélyessé

Újabb házak váltak lakhatatlanná a nyár elején árvíz sújtotta Felsőzsolcán, így már 204 ingatlant kell újjáépíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban - nyilatkozta Németh Csaba, az önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-t.
2010. szeptember 23. csütörtök 10:29 - HírExtra
Az előző adatok szerint 183 újjáépítésre szoruló házról volt szó Felsőzsolcán, a kormányzatnak is ezt az adatot adta meg az önkormányzat augusztus 16-án. Ám az azóta eltelt időszak alatt további 21 házról állapították meg a statikusok, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható, így bontásra ítélték - közölte Németh Csaba.

A júniusi árvíz nyomán a bontásra ítélt házak száma így 204-re nőtt Felsőzsolcán, az önkormányzat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül szeptember 21-én jelezte ezt a kormánynak - tette hozzá.

A szóvivő beszámolt arról is: 35 romba dőlt ingatlan tulajdonosa úgy döntött úgy, hogy nem veszi igénybe az állami támogatást, elsősorban azért nem, mert a biztosítótól kapott kártérítés összege nagyobb annál, mint amit az állami újjáépítési programban kaptak volna.

Új házat - hagyományos építőanyagból, illetve könnyűszerkezetből - épít 71 károsult, ötvenen pedig a lakásvásárlás mellett döntöttek.

Hárman nem adtak be támogatási kérelmet, egy esetben még statikai vizsgálat szükséges, egy másikban a biztosítási jogviszony kivizsgálása és a tulajdonosi viszony rendezése még tart, míg három esetben a tulajdoni jogviszonyok rendezése zajlik ezekben a napokban is - mondta Németh Csaba, aki ezzel kapcsolatban még megemlítette: két esetben jogvita van a tulajdonosok között, tizenkét olyan eset van, amikor valamilyen ok miatt - a biztosítási pénzt már korábban megkapta és el is költötte, vagy az ingatlan lakatlan volt, a tulajdonos életvitelszerűen nem lakott benne - a károsultak nem jogosultak az állami újjáépítési támogatásra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását