2024. március 28. - Gedeon, Johanna

EU: egyöntetű internetkezelő szoftver kell!

Egységesített internetkezelő szoftvert szeretne az Európai Unió, és ezt a törekvését egy 10 millió eurós (2,8 milliárd forintos) alap létrehozásával erősítette meg.
2010. szeptember 23. csütörtök 14:50 - HírExtra
A tervek szerint az új alkalmazás minden eszközön, az internetkapcsolattal rendelkező televízióktól kezdve az autós navigációkon át a mobiltelefonokig gyártóktól függetlenül működne.
Iparági szakértők szerint azonban ez az ötlet a valóságban sohasem fog megvalósulni, jóllehet egyre bővül azoknak a gyártóknak a köre, amelyek egységesített platformot szeretnének.

Webinos néven a német Fraunhofer Intézet Nyílt Kommunikációs Rendszerek Intézetének (FOKUS) szakemberei vezetik azt a fejlesztést, amelyhez jelenleg összesen 22 szervezet csatlakozott. Az egységesítési törekvések megvalósításához olyan cégek működnek együtt, mint a Deutsche Telekom a Sony Ericsson, a Samsung és a World Wide Web Konzorcium (W3C) - olvasható a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

"Jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy rendkívül sok az informatikai eszközöknél használt platformok száma" - mondta a kutatás vezetője, Stephan Steglich.

"Csak a mobiltelefonoknál három jelentős, alkalmazások futtatására alkalmas platform létezik, ha ehhez a gépjárműipart és a szórakoztatóelektronikai berendezéseket is hozzávesszük, akkor már lényegesen több különböző rendszerről beszélhetünk" - tette hozzá a szakember.
Steglich és csapata ezért egy olyan szoftverkörnyezet kialakításán dolgozik, amely használható lenne minden eszközre ahelyett, hogy egy újabb operációs rendszert, vagy a rendszerek átjárhatóságát lehetővé tevő fordítóprogramot terveznének.

"Jelenleg ezeknek az eszközöknek az egyetlen közös tulajdonsága, az internetelérés, amelyen keresztül minden felhasználó ugyanazt a tartalmat éri el"- magyarázta Steglich, hozzátéve, hogy a fejlesztést is az internet oldaláról közelítik meg, a szinte mindenütt jelenlévő webes kapcsolatra tervezett platformmal ráadásul az alkalmazások programozási költségei is csökkennének.

A gyártók jelentős részének azonban még nem érdeke, hogy egy közös rendszert hozzanak létre, mert a külsőre szinte egyforma eszközöket gyakorlatilag csak a szoftverekkel és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal lehet megkülönböztetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását