2024. június 17. - Laura, Alida

Maradnak a nyelvtörvénybeli szankciók?

A szlovák kormányfő szerint korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak az államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabály megsértésért tavaly vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat.
2010. szeptember 22. szerda 14:00 - HírExtra
"Egyetértés van abban, hogy ami a közérdekű információkat, az alapvető szolgáltatások elérhetőségét érintő információkat vagy az emberek életének veszélyeztetésére figyelmezető információkat illeti, a törvény megsértéséért szükség van a büntetésekre" - jelentette ki Iveta Radicová szerdán délelőtt Pozsonyban, amikor ismertette az éjjeli koalíciós tanácskozás eredményeit.

A sokat vitatott jogszabály módosításának részleteiben a koalíció meg nem egyezett meg.

A Bugár Béla vezette Híd párt a szankciók teljes eltörlését szorgalmazza. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) csak akkor nyúlna a szankciókhoz, ha az érintettek a hivatalos felszólítás után sem szüntetnék meg a törvénysértést.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormányzat kivenné a törvényből például azt a rendelékezést, miszerint az emlékművek, emléktáblák szövegét a minisztériumnak kell jóváhagynia. Megszüntetnék a nemzetiségi iskolákban a kötelező kétnyelvű dokumentációt is. A jövőben a közlekedési tárca, a posta és a távközlési szféra, valamint a nem állami tűzoltó egységek alkalmazottainak nem lenne kötelező az államnyelv használata. Eltörölnék a szankciókat az időszaki kulturális kiadványoknál, a múzeumok, galériák, könyvtárak, mozik időszaki kiadványinál, programfüzeteinél.

A Budapest és Pozsony hivatalos viszonyában is komoly feszültséget okozó államnyelvtörvény módosításáról eredetileg szerdán kívánt tárgyalni a szlovák kormány, de ezt a témát végül is nem tűzték napirendre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását