2024. április 26. - Ervin

Számháború Kecskeméten - nem stimmelnek a milliárdok?

Hány milliárd Kecskemét adóssága? És mennyi lesz? Miért mond más számot a fideszes városvezetés és az MSZP-s polgármester-jelölt? A HírExtra Király Józseffel, a papíron szocialista polgármesterjelölttel beszélgetett.
2010. szeptember 21. kedd 07:09 - HírExtra
Úgy tűnik, mintha számháborúba kezdtek volna Kecskeméten. Milliárdokkal dobálóznak, szerződések részleteit kérik számon a fideszes városvezetésen.

Két jelölt a polgármesteri székért
Király József (MSZP)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP)
Kampány van. Mi szocialisták mindenképpen szerettük volna a kampány során felhívni az emberek figyelmét több olyan dologra, ami az elmúlt négy évben nem kapott megfelelő nyilvánosságot. Egy kampány arről is szól, hogy megtudják az emberek, hogy állunk, illetve milyen értékeléseket mondunk.

Milyen értékeléseket mondanak? Hogy áll Kecskemét? Mennyi az adóssága?

Négy éve, amikor két, maximum hárommilliárd forint volt Kecskemét hitelállománya, már arról beszélt a fideszes kampány, hogy ez nem mehet tovább, mindent elkövetnek azért, hogy ez ne növekedjen.

És most?

Több mint 20 milliárd forint.

Hogy jön ki ez az összeg?

A város 2010. július 30-i hitelállománya, melyet most augusztus végén hozott nyilvánosságra a polgármester úr, 13 milliárd 600 millió forint. Az ehhez tartozó kezességvállalás azonban, amit gyakorlatilag mi fogunk fizetni, az plusz 7,7 milliárd. Ha ezt összeadjuk, akkor bizony kijön az a huszonegynéhány milliárdos összeg.

Ez az összeg a következő években fogja terhelni Kecskemét költségvetését. Húsz év múlva is fizetnünk kell. Mondok egy hétköznapi példát: ha egy magánszemélynek van egy húsz éves lakáshitele, autólízingje, valamint még több áruhitele is, az sokkal nehezebben tud további hitelekhez jutni. Így van ez a város esetében is.

Ez az egyetlen probléma?

Mit kifogásolnak Királyék?
"A különböző szakmai bizottságok elsősorban szakmai döntésekkel foglalkoztak és nem közbeszerzési ügyekkel, mivel nem volt ehhez kompetenciájuk. Szeretném azt leszögezni, hogy az elmúlt négy évben kínosan ügyeltek arra, hogy a közbeszerzési bizottságokba tagként szocialista képviselő ne kerüljön be. Ha esetleg meg is szavazta azt valamelyik szakmai bizottság, akkor sem kaptak az ülésekre meghívást.
Az önkormányzat a honlapján a Pályázatok, beszerzések és Üvegzseb menüpontoknál a szerződések kizárólag felsorolásszerűen, táblázat formájában szerepelnek, azok pontos tartalma és szövege nincs közzétéve. A nagyobb beszerzések és beruházások tárgyalása előtt mindig zárt ülést rendeltek el, így ha a képviselők meg is ismerhették annak tartalmát, azt nem adhatták tovább. Tehát a város polgárait nem tudták arról tájékoztatni" - szól a szocilaista politikus, illetve a párt hivatalos álláspontja a kecskeméti városvezetés nem világos ügyeiről.
Nem. Az még önmagában nem lenne probléma, hogy nagy a hitelállomány, de azt is meg kell nézni, hogy mire költötték a hiteleket.

Miért, a város vezetése nem árulja el, hogy mire költötték a pénzt?

Kezdjük az elején. Már korábban jeleztük, hogy titkos szerződések köttettek hosszabb távra. Mi baloldali emberek azt sajnáljuk, hogy rengeteg munkahely szűnt meg azért, hogy utána azt egy központi közbeszerzés keretein belül lényegében városon kívüli vállalkozások nyerjék meg. Rengeteg kecskeméti munkásnak kellett felmondani. A rengeteg munkahely megszűnése, és az egykori dolgozók lehetetlen helyzetbe sodrása csak az egyik dolog. A másik, hogy nem tudjuk, ezeknél a szolgáltatásoknál mit kaptunk.

Nem nyilvánosak ezek a papírok?

Úgy, mint képviselő, vagy külsős bizottsági tag lehet, hogy hozzáférhetünk ezekhez, de mivel ezek zárt anyagok, tehát titkosak, nem mondhatjuk el senkinek. Ha például Ön bemenne és elkérné ezeket, nem adnák oda, mert titkosak.

Nyilván kérték már a nyilvánosságra hozásukat.
..

Igen. Az az álláspontunk, hogy közszolgáltatást csak úgy lenne érdemes kötni, ha az mindenki számára megismerhető lenne. Met ha be tudják szedni az adót, akkkor jogunk van tudni, hogy mire költik azt. Sok dolog felmerült ezzel kapcsolatban...

Amikor kiírta a város ezeket a közbeszerzési pályázatokat, már lehetett látni, hogy gond leht velük?


Ha valaki elolvassa a közbeszerzési eljárásokat, az pontosan látja, hogy ezekre szinte nem is tudott beadni érvényes pályázatot kecskeméti vállakozás. Ez azért is borzasztó, hogy utána kiderült: alválllakozókként mégis kecskeméti vállalkozók végzik a munkát.

Ráadásul azt kell hogy jelezzem: érdekeltségek mutatkoznak egyik másik fideszes képviselő cégével is, de ez egy másik téma. Ez már az üvegzseb és a tiszta vállalkozásoknak a kérdése.

Ezeket próbáltam jelezni a közvélemény felé, ez persze nem esett jól az ellenfeleinknek. Viszont ugyanakkor ezekről a dolgokról feltétlenül beszélnünk kell a kampány folyamán.

Az élményfürdő-projekttel kapcsoaltban is az a kifogásuk, hogy nem minden papír nyilvános?

Jelenleg is folyik a papírtologatás, de mi egyértelműen azt mondjuk: egy olyan projektben, ahol papíron hat és fél milliárd forintot fizetünk ki, de igazából több mint 10 milliárdot, muszáj tudnunk tételesen, hogy mire fizettük ki ezt az összeget.

Ezért folyik most is egy levelezés, hogy ez kiderüljön. Ne vigyük olyan irányba ezt a dolgot, hogy mit lehet és mit nem nyilvánosságra hozni. A mi pénzünkből épült, jogunk van tudni, mennyit, milyen részletekben fizettek érte. Legyen ez tiszta dolog.

Az önkormányzati választás, és egy esetleges baloldali győzelem nagy ehetőség a dolgok tisztázására.

Ha nyerünk, tiszta, átlátható gazdálkodást folytatunk a városban. Amíg nem ismerjük meg, nem tudjuk, hogy mit találnánk egy esetleges vizsgálat során.

Ha mi nyernénk, akkor minden szerződés nyilvános lenne, és csak olyanokkal szerződnénk, akik ezt vállalják is, hogy minden adatot nyilvánosságra hozunk.

Úgy gondolják, van esélyük a választási győzelemre?

A magam nevében tudok beszélni. Én annyit tudok elmondani magamról, hogy még nyáron félretettem minden céges dolgomat, és csak a kampánynak szenteltem az elmúlt pár hónapot. A pártpolitikát azonban kívül kell hagyni. Aki ismer, az tudja, hogy elsősorban civil ember vagyok, és nem pártpolitikus.

Sikerült egy olyan csapatot összeállítanom, amiben nagy szerep jut a fiataloknak. Bízom benne, hogy nem a kispadról, azaz a listáról kell bejutnunk, hanem közvetlenül a város azon polgárainak segítségével, akiknek elegük van a fideszes városatyákból. Vérfrissítésre, másfajta gondolatokra van szükség. Fiatalítás.

Mégis, milyen esélyeket gondol magának?

Nem lehet egy versenybe úgy belekezdeni, hogy mi leszünk a vesztesek. Úgy kell elkezdeni, hogy meg kell nyerni. Senki ne számítson arra, hogy majd bemegy a listán. Mindenki próbálja meg a saját körzetét megnyerni. Ez most nem egy nagypolitikai országos választás, szeretném, ha a nagypolitika kevesebb százalékban lenne jelen.

Az emebreinknek minden választókerületre külön jelszavuk van. Nyerni szeretnénk, így indulunk neki. Aztán majd meglátjuk...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. szeptember 21. 11:07
én speciel nem hiszem el, hogy egy olyan adottságokkal rendelkező városban, mint amilyen a merci gyárral nagyot kaszáló kecskemét ne cserrenjen-csuppanjon némi kis pénzecske a városvezetés mellett az ellenzéknek is...
balogGY
2010. szeptember 21. 08:01
NEm hiszem el, hogy nincsen olyan város ebben az aprócska országban, ahol normálisan bánnának a pénzel! Miért van ez? az elmúlt negyven év kommunista rezsimjének a morális züllesztése miatt? Vagy miért?!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását