2024. május 6. - Ivett, Frida
Az önkormányzati választások kapcsán kérdeztük Dr. Zombor Gábort, Kecskemét fideszes polgármesterét jelenlegi és jövőbeni programjáról.
2010. szeptember 8. szerda 18:44 - Sztermen Orsolya Lili
Milyen jelenlegi programok vannak Kecskeméten, melyeket biztosan folytatni fog újraválasztása esetén?

Dr. Zombor Gábor
1964. március 12.-én született Kecskeméten. Nős, négy gyermek édesapja. Érettségi után a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1989-ben általános orvosi diplomát szerzett. A kiskunfélegyházi Városi Kórházban kezdett dolgozni orvosként. 1990-ben sorkatonai szolgálatot teljesített, majd ezután öt évig Kunbaján, egy délvidéki kis faluban volt körzeti orvos. 1995-ben Bajára költözött. 1995 és1996 között egy nagy amerikai gyógyszergyár magyar leányvállalatánál, az MSD Kft-nél volt tudományos munkatárs. 1996-tól 1999-ig a bajai Polgármesteri Hivatal egészségügyi referenseként dolgozott. Ez idő alatt jogi másoddiplomát szerzett a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen. 1999-ben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz került, ahol a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója volt 2000-ig. 2000 márciusától 2006. július 1-ig a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatójaként dolgozott Kecskeméten. 2003-ban közgazdasági másoddiplomát szerzett a Nyugat-Magyarországi Egyetemen.
2002 óta a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke, illetve 2004 óta a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács elnöke társadalmi megbízatásban.
A 2006. évi országgyűlési választásokon a Bács-Kiskun megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 30.-tól az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának tagja.
Elkezdett projektjeink vannak, ezeket tovább kell vinni. A meglévő közszolgálati intézményrendszer és költségvetés stabil, ezt is meg kell tartani.

Kecskemét egyébként speciális helyzetben van, hiszen a város nagyberuházásai félidőben vannak. Ebből az következik, hogy a befejezések a következő évek feladatai lesznek. A Mercedes gyárban 2011-ben próbaüzem fog működni, 2012-ben pedig beindul az autógyártás. A felmerülő rendkívül nagy munkaerő igényt ki kell tudnia elégítenie a városnak. Értem ez alatt a beköltöző munkavállalók lakhatási igényét, a főiskola oktatási anyagának bővítését és a közszolgáltatások fejlesztését.

Nagyon sok betelepülőnk lesz, magyarok és külföldiek egyaránt érkezni fognak, neki biztosítani kell a feltételeket. Amikor beindul a gyár termelése, akkor válnak majd igazán fontossá ezek a fejlesztések. A felkészülés részeként idáig német iskolát hoztunk létre, lakásprogramokat indítottunk el és lakóparkokat építettünk.

A most elmondottak tükrében milyen, a jövő évekre tervezett konkrét fejlesztési programokat tud felsorolni?

Három fontos programot említhetek. Az első a beruházásokhoz kapcsolódó programok befejezése. Értem ez alatt a lakhatási - a szakképzési - az oktatási lehetőségek, és a közszolgáltatási lehetőségek kibővítésének programjait. A második annak a kiemelt támogatási programnak a folytatása, mely már részben elindult Kecskeméten, s a lakosságszám növekedésére reagál. A harmadik fontos programnak része az úthálózat, a tömegközlekedés és az infrastruktúra fejlesztése. Ezek is megkezdődtek már, ezt is eredményesen kell befejeznünk.

Kecskeméten néhány panel lakóépület saját fűtési rendszerrel működik. A leválást és a saját fűtési rendszer fejlesztését továbbra is támogatni fogja a város?


A panelprogramokat több milliárd értékben támogatta az önkormányzat, ezt természetesen továbbra is így lesz. A korszerűsítési pályázatokat fenn akarjuk tartani.

A távfűtési szolgáltatás egyébként önkormányzati céghez tartozik. A többségi tulajdonú cég visszaforgatja a nyereséget egy olyan pályázatcég alapba, amelyből a lakók a lakások fűtéskorszerűsítésére tudnak pályázni. Ezen keresztül a lakások nagy részének szabályzási lehetőségei már részben megvalósultak.

A távfűtőmű egyébiránt létrehozott olyan alegységeket is, melyek korszerűbb, hatékonyabb módon tudnak hőt szolgáltatni. Továbbá meg kell jegyeznem, hogy a távhő díja csökkentett a városban és az önkormányzat garanciát vállalt arra, hogy függetlenül a gáz ártól, a jövő év közepéig nem változik a gáz fogyasztói ára.

Alternatív energiagyártási és felhasználási elképzelései vannak a városnak?


A zöld energia bevonásáról tervek készülnek. A távhő cégnek valószínűleg biomassza erőműve létesül majd, abból jelentős számú lakást tudnánk fűteni. Hulladék- és szennyvíztelepünkön a szennyvíziszapból biogázt állítunk elő már régóta.

Felhasználnak EU-s támogatásokat az alternatív energia előállításához?

Természetesen. Intézményrendszerükben minden részletre kiterjedően elvégeztük az energia auditot, így pontosan tudjuk, hogy mire kellene vállalkoznunk. A fűtés és a világítás korszerűsítését pályázati és saját forrásból már nagyon sok intézményünkben megvalósítottuk egyébként.

Milyen ellenfélre tekinthet Király József ellenzéki polgármester jelölt személyében?
Kecskemét lakosságának a többsége hagyományosan polgári konzervatív nézeteket vall, így a polgárok általában jobbos polgármestert választanak meg. A visszajelzések, az elmúlt 4 év alatt elvégzett munka és a tavaszi parlamenti választások eredménye is azt igazolja, hogy újraválasztás, nem pedig megválasztás fog történni.

Kecskemét város honlapján nem láttam polgármesteri köszöntőt. Újraválasztása esetén fog írni egyet?

Igen, utánanézek és pótolni fogom a hiányosságokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását