2024. május 16. - Mózes, Botond

Kié lesz a Jobbik "Superman-díja"?

Három-három szocialista és kereszténydemokrata, valamint négy fideszes országgyűlési képviselőt jelöl a Jobbik a párt által alapított Superman-díjra, amelyet "a legnagyobb politikai álláshalmozónak" ítélnek oda internetes szavazással.
2010. szeptember 20. hétfő 13:24 - HírExtra
Novák Előd alelnök hétfői sajtótájékoztatóján ismertette a tíz megnevezett politikus tisztségeit és havi juttatásaikat.

A listán Botka László, Garai István Levente és Horváth Csaba MSZP-s, Kósa Lajos, Lázár János, Pokorni Zoltán és Tessely Zoltán fideszes, illetve Karvalics Ottó, Rétvári Bence és Puskás Tivadar KDNP-s országgyűlési képviselő szerepel.

Novák Előd elmondta: közülük nyolcan vagyonnyilatkozatuk szerint legalább három állást töltenek be egyidejűleg, míg Botka László szegedi és Kósa Lajos debreceni polgármester azzal érdemelte ki helyét, hogy a parlamenti munka és egy megyeszékhely irányítása "emberfeletti munkát" kíván tőlük.

A felsorolt politikusok tevékenységét részletezve Novák Előd közölte: a szocialista Garai István Levente képviselői munkája mellett a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja, Kiskunfélegyháza alpolgármestere, és sportorvosi szakrendelést is végez, Horváth Csaba pedig nemcsak honatya, hanem a Fővárosi Közgyűlésnek és a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak is tagja.

Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel kapcsolatban a jobbikos politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz év legnagyobb parlamenti képviselőcsoportjának összetartása önmagában is nagy feladat, Lázár azonban ezenkívül Hódmezővásárhely polgármestere és a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja, így összesen 1,8 millió forintot keres havonta.

Az általa favoritként jellemzett Pokorni Zoltánról Novák Előd elmondta: az egyik legfontosabb - az oktatási, tudományos és kutatási - bizottság elnöke a parlamentben, fővárosi közgyűlési képviselő és a XII. kerület polgármestere; havi fizetése meghaladja az 1,6 millió forintot.
Az ugyancsak fideszes Tessely Zoltán a Jobbik alelnöke szerint az álláshalmozó politikusok "jellegzetes példája", hiszen nemcsak parlamenti képviselő, és polgármester Bicskén, hanem a Fejér megyei közgyűlésnek is tagja.

Novák Előd a kereszténydemokrata képviselőkkel összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy a KDNP-ben - mint mondta, talán a párttagok alacsony száma miatt - sok az álláshalmozó. Példaként hozta Karvalics Ottót, Barcs alpolgármesterét, a Somogy megyei közgyűlés tagját, aki családi vállalkozás ügyvezetője is.

A szintén KDNP-s Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, megőrizte országgyűlési képviselői állását, a Fővárosi Közgyűlés, a Szent János Kórház felügyelő tanácsának és a Margitszigeti Atlétikai Centrum felügyelő tanácsának tagja, valamint a XIII. kerület Testneveléséért és Sportjáért Közalapítvány kurátora - sorolta Novák Előd. (Rétvári Bence ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat honlapján olvasható információ szerint már lemondott közgyűlési mandátumáról.)

Puskás Tivadarnak a Jobbik azt rója fel, hogy a KDNP-s országgyűlési képviselő indul Szombathely polgármesteri tisztéért, s emellett havi 561 ezer forintot keres az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli orvosigazgatójaként, továbbá az ÁNTSZ megyei szakfelügyelőjeként és főiskolai docensként is dolgozik - ismertette Novák Előd.

Az alelnök arra is emlékeztetett, hogy a Jobbik alapszabálya tiltja az általuk a "politikusbűnözés" egyik formájaként leírt álláshalmozást, valamint hogy a párt ezzel megegyező tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésben, azt azonban az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége múlt hétfőn nem támogatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását