2024. április 25. - Márk

Lázár: át kell vizsgálni az önkormányzati stuktúrát

Lázár János szerint 2011-ben az egész önkormányzati rendszer jövőjét, feladatait, szerepét, méretét, működési struktúráját át kell vizsgálni. Erről a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere csütörtökön, Kiskunfélegyházán sajtótájékoztatón beszélt.
2010. szeptember 16. csütörtök 17:35 - HírExtra
Lázár János szerint az elmúlt nyolc évben az önkormányzatoktól több száz milliárd forintot elvontak, ezért például az oktatási költségeknek csak egy részét fedezi a központi normatíva.
Szavai szerint az eladósodott önkormányzatok számára már az is nagy segítséget jelentene, ha bizonyos feladatokat az állam látna el.

Hangsúlyozta: "az önkormányzatokat terhelő nagy összegű hitelek felvételét a kényszer szülte", amiért az elmúlt nyolc év kormányait komoly felelősség terheli.

A fideszes politikus utalt arra, hogy bizonyos települések képtelenek megbirkózni az előttük álló feladatokkal, mert olyan sok forrást vontak el tőlük.

Hangsúlyozta: az önkormányzatok feladatainak módosítása "egy nagy rendszer átalakítási kísérlet, amit csak akkor lehet megvalósítani, ha az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek, érdekképviseletek partnerek".

Lázár János szerint azok az önkormányzatok követtek el hibát, melyek a működési kiadásaik fedezetére vettek fel hitelt.

"Azok a közösségek, amelyek fejlesztésre használták fel a hitelt, azok nem tettek rossz lépéseket" - fűzte hozzá.

A polgármester utalt arra: maga is egy olyan várost vezet, mely élt az elmúlt évek lehetőségeivel, és jelentős összegű fejlesztési célú hitelt vettek fel és visszaforgatták a város vagyonába.
"Hitel nélkül nem működik a világ, az egy tévedés, hogy gazdaságot, vagy társadalmat hitel nélkül is lehet fejleszteni" - tette hozzá.

Lázár János az országgyűlési Fidesz-frakció vezetőjeként elismerően szólt a párt kiskunfélegyházi polgármesterjelöltjének Kapus Krisztiánnak országgyűlési képviselői munkájáról. Véleménye szerint a nehéz gazdasági helyzetbe került településnek az lenne a legjobb, ha kormánypárti polgármesterjelöltet választanának a város élére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását